Ајвар је врста салате од црвених паприка која се спрема на подручју Балкана. Углавном се оставља као зимница. Служи се као прилог уз месо, кромпир, купус… Одличан је и као намаз када „нема ништа да се једе“.
Састојци за ајвар
– 5 kg паприка, 2 kg плавог патлиџана, 1 кашика соли, 2 кашике шећера, 10 кашика сирћета, 0,5 l уља, 3 чена белог лука и мања веза першуна. Напомена: ово су мере за благо зачињен ајвар, а ви прилагодите свом укусу. Ко воли љуткасто, додајте једну до две кашике љуте туцане паприке.
Припрема
Паприке и патлиџан опрати, оцедити, поређати у плех и испећи. Пећи их око сат времена на 200°C. Оставити да се охладе. Могу и да преноће. Поврће ољуштити и очистити од семенки. Паприке ставити у цедиљку и оставити да се добро оцеде. Опет могу да преноће.
Печено поврће самлети штапним миксером. Затим додати зачине и добро измешати док се не добије компактна маса. Рерну угрејати на 200°C и пећи. Повремено промешати, отприлике на сваких 20ак минута. Ако се по врху ствара покорица, температуру смањити на 150-180°C како ајвар не би изгорео. Након 3 сата искључити рерну и оставити ајвар у њој да се полако хлади. Топлу рерну искористити за загревање теглу. Сипати топлу смесу у топле тегле и затворити их.
Од ове количине поврћа добијено је 5 малих тегли готовог производа.
Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!