• Latest
  • Trending
  • All

Ајвар

9. новембар 2024.
zlatibor-znanjodrom

Знањодром

23. октобар 2025.
Црква у Трипкови

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

23. октобар 2025.
musvete

Мушвете

21. октобар 2025.

„Ракијада“ у Шљивовици

21. октобар 2025.

Културни репертоар

20. октобар 2025.
marija-vulovic-betel

Зашто сам га волела више него друге

18. октобар 2025.
знањодром

Знањодром

16. октобар 2025.

Пузава петопрста

15. октобар 2025.

Културни репертоар

15. октобар 2025.
kornhol-turnir

Никола Милутиновић други на корнхол турниру у Београду

13. октобар 2025.

Знањодром

9. октобар 2025.

Културни репертоар 06-12.10.

6. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Субота, октобар 25, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Ајвар

by Око Златибора
9. новембар 2024.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Ајвар је врста салате од црвених паприка која се спрема на подручју Балкана. Углавном се оставља као зимница. Служи се као прилог уз месо, кромпир, купус… Одличан је и као намаз када „нема ништа да се једе“.

Састојци за ајвар

– 5 kg паприка, 2 kg плавог патлиџана, 1 кашика соли, 2 кашике шећера, 10 кашика сирћета, 0,5 l уља, 3 чена белог лука и мања веза першуна. Напомена: ово су мере за благо зачињен ајвар, а ви прилагодите свом укусу. Ко воли љуткасто, додајте једну до две кашике љуте туцане паприке.

Припрема

Паприке и патлиџан опрати, оцедити, поређати у плех и испећи. Пећи их око сат времена на 200°C. Оставити да се охладе. Могу и да преноће. Поврће ољуштити и очистити од семенки. Паприке ставити у цедиљку и оставити да се добро оцеде. Опет могу да преноће.

Печено поврће самлети штапним миксером. Затим додати зачине и добро измешати док се не добије компактна маса. Рерну угрејати на 200°C и пећи. Повремено промешати, отприлике на сваких 20ак минута. Ако се по врху ствара покорица, температуру смањити на 150-180°C како ајвар не би изгорео. Након 3 сата искључити рерну и оставити ајвар у њој да се полако хлади. Топлу рерну искористити за загревање теглу. Сипати топлу смесу у топле тегле и затворити их.

Од ове количине поврћа добијено је 5 малих тегли готовог производа.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: зимница
ShareTweet
Previous Post

Репертоар културних догађаја: Ћуфи у ГКЦ Ужице

Next Post

Национални фестивал филма и телевизије на Златибору

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Национални фестивал филма и телевизије на Златибору

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.