• Latest
  • Trending
  • All
pita-sa-jabukama

Пита са јабукама

2. јануар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита са јабукама

by Око Златибора
2. јануар 2025.
in Куварица
0
pita-sa-jabukama
Share on FacebookShare on Twitter

Златиборска куварица преферира домаће пите од развлачених кора. Иако је време припреме дуже него кад би се користиле готове коре, укус је неупоредиво бољи. Код слатких пита, домаће коре добро упијају уље тако да се губи осећај отужности у комбинацији уље-шећер, нарочито ако се служе топле. Пита са јабукама је посна, па се може припремати у разним приликама.

За припрему пите са јабукама потребно је 0,5 kg брашна, кашичица соли, 0,2 dl млаке воде, 4 веће јабуке, око 300 gr шећера, пола кесице цимета, 5-6 кашика гриза или презли, шољица за кафу ораха, уље.

При припреми теста прво добро измешати брашно и со, а затим додати воду. Тесто месети док вас руке не заболе. Што дуже издржите, то ће се кора боље и лакше развлачити. Одабир брашна је битан колико и сама припрема. Наш предлог је да бирате брашно на чијем паковању пише да је за пите. Од теста направити округли колачић, премазати га уљем, прекрити крпом и оставити да „одмори“ око 30 минута. За то време можете ситно исецкати орахе, ољуштити и изрендати јабуке. Уколико су јабуке пусте много сока, оцедити их. Најбоље су накиселе јабуке, које се могу наћи на пијаци.

Тесто развући прво оклагијом, а затим на руке. Развлачити док кора не постане танка. Дебљи обод развучене коре опсећи. На кору распоредити јабуке, шећер, гриз, орахе, цимет (по укусу) и поуљити. Затим уролати питу и савити је у облику пужа. Ставити у поуљену тепсију и пећи око 45 минута на 200 степени. Уколико током печења приметите да пита има превише уља, оцедите уље десетак минута пред крај печењаи вратите у рерну. Печену питу посути шећером и прекрити крпом и оставити да се прохлади. Пита са јабукама се служи топла или хладна.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пита
ShareTweet
Previous Post

Култура: Златиборска божићна бајка се наставља

Next Post

Знањодром

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
знањодром

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
12:59 am, дец 28, 2025
temperature icon -4°C
ведро небо
Humidity: 77 %
Pressure: 1022 mb
Wind: 8 Km/h
Wind Gust: 7 Km/h
Clouds: 5%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
1:00 am
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 77% 1022 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-3°/-2°°C 0 mm 0% 8 Km/h 76% 1022 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-2°/-1°°C 0 mm 0% 8 Km/h 78% 1023 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 15 Km/h 55% 1024 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
-1°/-1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 48% 1022 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 63% 1024 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 7 Km/h 72% 1025 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 69% 1026 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.