Принцес крофне су настале у Француској у шеснаестом веку. Оригинални назив им је профитароле. Тесто за профитароле је саставио италијански кувар Пантерели, облик им је осмислио Чиф де Патесерие Ависе, а крем додао Марие Антонине Кареме. Данас су популарне широм света, неретко добијајући нови изглед и укус. У Чешкој се потпуно преливају чоколадом, у Шведској боје у зависности од празника за који се припремају (за Божић су жуте, за Васкрс црвене, за свадбе беле), а код нас имају фил са укусом ваниле.
Потребни састојци за принцес крофне су вода, уље, со, брашно, млеко, јаја, шећер и ванилин шећер.
Припрема
Крофне: У шерпу ставити 250 ml воде, 250 ml уља, мало соли да провре. Дадати 250 gr брашна. Добро промешати жицом за мућење и скинути са рингле. У полуохлађену смесу додати 8 јаја, једно по једно. Једно јаје додати па мешати док се добро не сједини са масом, па онда додати друго јаје…и тако редом. Када се додају сва јаја, маса ће почети да се лепи за суд. Правити крофне у подмазаном плеху или обложеном пек папиром. Крофне се могу правити кашичицом или кашиком, у зависности да ли волите мање или веће, а могу се правити и шприцем за декорисање торти и колача. Правити размак између крофни јер ће нарасти током печења. Рерну прво добро загрејати, па тек онда ставити крофне. Пећи их на 200 степени око пола сата, или док не добију лепу златну боју. Никако не отварати рерну за време печења! У супротном неће нарасти.
Фил: 1 литар млека скувати са 2 јаја, 8 кашика шећера, 2 ванилице и 4 кашике брашна. Најједноставније је да се у 1-2 dl хладног млека разнуте јаја и брашно. Остатак млека ставити да прокува и додати шећер да се истопи. Смањити температуру рингле на умерену и уз непрекидно мешање постепено додавати млеко са јајима и брашном. Наставити мешање и кување све док смеса не постане компактна и густа. Пошто у наш фил не иде маргарин, фил је потребно мало дуже кувати како би се лепо згуснуо.
Хладне крофне пресећи на пола и филовати. Уколико желите можете их посути прах шећером.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!