• Latest
  • Trending
  • All

Обланде

25. март 2025.

Честославица

3. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
petar-bozovic-u-uzicu

Петар Божовић у Ужицу са монодрамом инспирисаном поезијом Матије Бећковића

22. мај 2025.

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
среда, јун 4, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Обланде

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Обланде – хрскаве, сочне, слатке. Старински колач који је и дан данас незаобилазан на славским трпезама. Потребно је мало састојака, а опет много вештине да би испале баш онакве какве су правиле наше баке и мајке. Ми смо их правили неколико пута. Биле су и жилаве, и гњецаве, са превише ретким филом… И онда смо дошли до тајне успешног рецепта – фил кувати до изнемоглости.

Потребни састојци: једне веће обланде, 1,5 литра млека, 1,5 маргарин, 800 gr – 1 kg шећера и 150 gr ораха. Користимо млеко из кесе. Још боље ако на пијаци можете да нађете домаће јер оно је пуномасније и гушће. И колико год мислили да је много шећера, фил од нечега мора да се згусне.

У већу шерпу претходно поквашену, сипати млеко. Додати шећер и маргарин. Температура рингле не треба да буде јака, јер млеко може да искипи или да загори. У том случају идемо све испочетка. Иако је на умереној температури, почеће да ври. Уз повремено мешање оставити да ври што лаганије, пар сати. Без претеривања, за добар фил потребно је око три сата. Пред крај додати сецкане орахе. Фил је готов када се његова количина готово преполови. Добиће боју карамеле и постаће густ да не оставља траг по дну шерпе кад мешате. Као проверу, на тацну ставите кашику фила и оставите да се охлади. Што би наша куварица говорила „Ако не трчи, добар је“. Готов фил оставити да се охлади. Филовати обланде. Притиснути их плехом на који се равномерно распореди пар тегли са зимницом или које паковање брашна или шећера. Оставити да преноћи. Штангле сећи строго по линијама, једнаких димензија.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

Tags: дезертпосластица
ShareTweet
Previous Post

Заовинско језеро

Next Post

Сабор ловаца Србије

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
сабор-ловаца-србије

Сабор ловаца Србије

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.