• Latest
  • Trending
  • All

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.

Културни репертоар

30. октобар 2025.
zlatibor-znanjodrom

Знањодром

23. октобар 2025.

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

29. октобар 2025.
musvete

Мушвете

21. октобар 2025.

„Ракијада“ у Шљивовици

21. октобар 2025.

Културни репертоар

20. октобар 2025.
marija-vulovic-betel

Зашто сам га волела више него друге

18. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Понедељак, новембар 3, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Мусака од плавог патлиџана је варијанта „здраве“ мусаке без кромпира и скроба. Код мене је у кухињу дошла више као „чула сам од домаћица да је одлична, па дај да пробам“.

Плави патлиџан се није баш „примио“ на Златибору. И не само он. Одмах ту до њега су и броколи, кељ, прокељ, шпаргла… Видно се купује једино с’ јесени у време припреме ајвара и пинђура.

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука, једна шаргарепа, два јајета, 3-4 dl млека, першун, додатак јелима, со, бибер, уље.

Плави патлиџан опрати и по жељи ољуштити. Исећи га на колутове дебљине до 1 cm. У тигању пропржити ситно сецкан лук и шаргарепу. Кад лук добије стакласт изглед, ставити месо и наставити пржење. Месо посолити и мало побиберити. У поуљену шерпу ставити два реда патлиџана, затим половину прженог меса, ред патлиџана, месо и на крају опет патлиџан. Шерпа ће бити пуна, али током печења патлиџан ће видно спласнути. Ставити да се пече на 180°С око сат времена. Патлиџан је печен кад постане мекан. Тада га налити са претходно умућеним јајима и млеком у које сте додали мало соли и першун. Вратити у рерну још десетак минута, односно док се не запече.

Мусака од плавог патлиџана се служи топла. Као прилог може се додати кисела павлака.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Културни репертоар

Next Post

Жаклинин Џемпер

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.