Мусака од плавог патлиџана је варијанта „здраве“ мусаке без кромпира и скроба. Код мене је у кухињу дошла више као „чула сам од домаћица да је одлична, па дај да пробам“.
Плави патлиџан се није баш „примио“ на Златибору. И не само он. Одмах ту до њега су и броколи, кељ, прокељ, шпаргла… Видно се купује једино с’ јесени у време припреме ајвара и пинђура.
За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука, једна шаргарепа, два јајета, 3-4 dl млека, першун, додатак јелима, со, бибер, уље.
Плави патлиџан опрати и по жељи ољуштити. Исећи га на колутове дебљине до 1 cm. У тигању пропржити ситно сецкан лук и шаргарепу. Кад лук добије стакласт изглед, ставити месо и наставити пржење. Месо посолити и мало побиберити. У поуљену шерпу ставити два реда патлиџана, затим половину прженог меса, ред патлиџана, месо и на крају опет патлиџан. Шерпа ће бити пуна, али током печења патлиџан ће видно спласнути. Ставити да се пече на 180°С око сат времена. Патлиџан је печен кад постане мекан. Тада га налити са претходно умућеним јајима и млеком у које сте додали мало соли и першун. Вратити у рерну још десетак минута, односно док се не запече.
Мусака од плавог патлиџана се служи топла. Као прилог може се додати кисела павлака.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!



                                












