Кох се, у многим гастрономским водичима, води као српски специјалитет, а нико тачно зна откуд он овде. Најлогичније објашњење је да је комбинација Аустроугарске заоставштине са додатком овдашње маште и импровизације.
Састојке за припрему коха готово увек имате у кући. То су јаја, шећер, гриз, брашно, прашак за пециво и млеко.
Прво умутити 5 беланаца, а затим додати 5 кашика шећера и то једну по једну. Мутити док се шећер не истопи. додати жуманца и наставити са мућењем док се не добије хомогена смеса. Додати и 5 пуних кашика гриза, једну кашику брашна и мало прашка за пециво. То измешати кашиком или варјачом.
Плех подмазати уљем и побрашнити. Ми користимо мањи плек за ову количину, како би кох био дебљи. Тако волимо. Изручити масу у плех, поравнати и ставити да се пече на 180 степени око пола сата. Не отварати током печења, јер може „спасти“ (неће нарасти). Колач је печен када добије златно жуту боју.
У међувремену скувати литар млека са 4-5 кашика шећера, зависно од укуса. Може се убацити и један ванилин шећер.
Када је колач печен, извадити га и мало охладити. Прохладити и млеко, којим се налије кох.
Кох се чува у фрижидеру и сервира хладан, па је идеална посластица у летњем периоду.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!