Пилећа чорба се по начину припреме не разликује од других чорби, месо, поврће и пар сати лаганог крчкања. Међутим, има једну, за куварице важну предности, пилетина се доста краће кува од других врста меса.
За припрему пилеће чорбе потребно је: 4-5 комада пилећих леђа, једна шаргарепа, мања главица црног лука, чен белог лука, корен и лист першуна, целер, зачини.
Скувати пилећа леђа, одвојити месо од костију и ситно га исецкати. У шерпи на мало масти/уља пропржити црни лук и шаргарепу. Додати бели лук, мало першуна и целера. Додати и пилеће месо и пржити га минут, два уз стално мешање. Налити толом водом (око 3 чаше). Зачинити додатком јелима. Мало посолити и побиберити. Смањити ринглу и оставити да се лагано крчка. Што се дуже кува биће боља, односно боље ће се сјединити укуси меса и поврћа. Повремено додавати воду, јер ће уврети током кувања. Кад буде готова, у шерпу додати шољицу размућеног брашна у млакој води. Густину чорбе регулишите количином брашна. Уколико више волите црвене чорбе од белих, додајте и кашичицу млевене паприке. Декорисати листом першуна.
Уместо брашна може се додати шака резанаца која ће дати супи одговарајућу густину.
Пилећа чорба се може правити и од белог меса.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!