• Latest
  • Trending
  • All
jagnjeća-čorba

Јагњећа чорба

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Субота, децембар 27, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јагњећа чорба

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
jagnjeća-čorba
Share on FacebookShare on Twitter

Јагњећа чорба је готово обавезан део сваког јеловника златиборских ресторана, али се исто тако неретко нађе на кућној трпези.

За припрему ове чорбе неопходни су: јагњећа глава, шергарепа, црни лук, целер, першун, пашканат, додатак јелима, млевена паприка, бибер, брашно, лист першуна, рузмарин, ловор лист, маст или уље.

Јагњећу главу добро опрати и ставити у лонац. Налити водом, додати који ловоров лист и мало рузмарина. Кувати пар сати на лаганој ватри. Након кувања месо одвојити од костију, а језик ољуштити и све то ситно исецкати.

У поуљену шерпу ставити поврће да се динста. Першун, целер и пашканат имају јак мирис и укус, па са њима не треба претеривати (наравно, то зависи од вашег укуса). Јагњећа чорба се може спремити и без њих. Када поврће постане мекано, додати шољу топле воде и пустити да се кува десетак минута како би се укуси лепо сјединили. Затим додати месо и зачинити га сољу и додатком јелима. Налити топлом водом и кувати до пола сата. Након тога чорбу запржити.

Запршка се прави на следећи начин: у тигању се загреје уље, а онда дода кашика брашна и кашичица млевене паприке. То се пропржи уз непрекидно мешање како брашно не би изгорело. Брашно је пржено кад добије златкасту боју. Тако врело изручи се у шерпу са чорбом, добро измеша и пусти пет минута да прокрчка.

Уколико не желите да чорба буде масна онда у лончету добро размутити брашно и млевену паприку и тако изручити у чорбу уз константно мешање.

Ако волите гушћу чорбу онда се стави мало више брашна. На крају у јагњећу чорбу додати бибера по укусу и ситно сецканог першуна.

Приликом припремања чорбе, као вишак остаје јагњећи мозак. Код нас у крају, он се углавном похује.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: супачорба
ShareTweet
Previous Post

Зашто је зима боља од лета

Next Post

“ZLATIBORINDOOR2022″

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post

“ZLATIBORINDOOR2022"

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
4:47 pm, дец 27, 2025
temperature icon -2°C
ведро небо
Humidity: 83 %
Pressure: 1025 mb
Wind: 6 Km/h
Wind Gust: 5 Km/h
Clouds: 1%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
7:00 pm
temperature icon
-3°/-2°°C 0 mm 0% 7 Km/h 82% 1025 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 79% 1024 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 76% 1023 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 8 Km/h 76% 1022 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-2°/-2°°C 0 mm 0% 9 Km/h 76% 1022 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
1°/1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 56% 1024 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
1°/1°°C 0 mm 0% 15 Km/h 46% 1022 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 7 Km/h 66% 1024 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.