• Latest
  • Trending
  • All

Гулаш

25. март 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Гулаш

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Иако гулаш води порекло из Мађарске, одавно се одомаћио код нас. Ресторани га обавезно имају у свом јеловнику, често се служи на свадбама, а домаћице га радо спремају за ручак јер се може подгревати пар дана.

За наш гулаш су потребни следећи састојци: 1,5 kg јунећег меса од бута, 1,5 kg црног лука, 2-3 шаргарепе, 1 dl љутог кечапа, 200 gr шампињона, око1 dl уље, млевена паприка, брашно, со, ловор, бибер, суви першун, ђумбир, мајчина душица.

Припрема

Црни лук очистити и ситно исецкати. Месо исећи на веће коцке. У већу шерпу насути уље. Ставити црни лук да се динста на умереној ватри како не би загорео. Повремено додавати млаку воду. Лук се динста док не постане стакласт.

Затим додати месо. Мало га пропржити, о онда налити водом (колико да покрије месо) и крчкати на умереној ватри сат времена. По потреби додавати воду. Током кувања додаје се топла вода, јер ако додате хладну месо ће се „удрвенити“. Током крчкања месо ће постајати меканије. Уколико је јунетина млада, брже ће се скувати, и обратно. Након сат времена додају се шампињони сечени на листиће и зачини: со, бибер, ловор, першун, ђумбир и мајчина душица. Зачине додати по укусу и жељи. И опет се све крчка на тихој ватри бар пола сата. Након тога додаје се кечап и за неких 15 минута гулаш би требало да је куван.

На крају долази запршка. У тигању се на уљу пропржи главица ситно сецканог црног лука, непуна кашика млевене паприке и кашика брашна. Врелу смесу изручити у гулаш уз непрекидно мешање. Све оставити да крчка још који минут да би се запршка лепо сјединила са јелом.

Гулаш може да се служи уз тестенине (макароне, шпагете), уз кувани кромпир или пире.

У кућној варијанити гулаш се прави и од свињског меса. Наш избор је месо од плећке јер је мало прошарано масноћом и мекше.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.