• Latest
  • Trending
  • All
baklava

Баклава

21. новембар 2022.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Баклава

by Око Златибора
21. новембар 2022.
in Куварица
0
baklava
Share on FacebookShare on Twitter

Баклава је десерт који готово сви воле, а не захтева посебне састојке, нити велики труд за припрему. Код нас се показао као идеална замена за ситне колаче на посној слави. Баклава је лепша кад одстоји, па је пожељно да се направи бар дан пре служења.

Састојци

За припрему баклаве по изворном рецепту потребно је: килограм кора за баклаву, килограм млевених ораха, 1,7 kg ситног шећера, 300 gr маслаца, 2 dl уља, 1,8 l воде, две кесице ванил шећера, један лимун.

Припрема

Прво припремамо агду или прелив: у већу шерпу у 1,8 литара воде размутити 1,5 kg шећера. Ставити на ринглу укључену на најјачу температуру (6. подеок) док не проври, а затим смањити за два степена (4 подеок). Оставити да лагано ври око 40 минута. Прелив не треба да буде течан као вода, али и не треба да буде густ као сируп. Пред крај додати ванилин шећер и лимун исечен на колутове. Затим агду оставити да се охлади.

Баклаву правимо у плеху од рерне. Отопити маргартин на лаганој ватри. Пазити да не промени боју. У њега додати уље и добро измешати. Топлим се премазују коре. У млевене орахе додати 200 gr шећера и измешати. У плех ставити прво три коре, свака премазана маслацем и уљем. Трећу посути орасима (прекрити целу кору). Затим ставити следећу кору, премазати је маслацем и уљем и посути орасима. Тако ређати коре док се не утроши сав материјал. За крај оставити две коре које иду по врху без ораха. Затим баклаве исећи. Уколико је остало маслаца, њима залијте баклаве након сечења.

Рерну загрејати на 200 степени. Плех ставити у рерну и пећи баклаву 10 минута, а затим температуру смањини на 150 степени и оставити још сат и по времене да се пече. Проверено, неће изгорети. Кад буде готова извадити и врућу баклаву постепено прелити хладном агдом (из два-три пута). Прекрити фолијом, добро притиснути рукама како би се коре спустиле и оставити да се хлади.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.

ShareTweet
Previous Post

Промоција аудио и Е-књиге „Веровање свицу“ Мирјане Ранковић Луковић

Next Post

Природа и ментално здравље

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Природа и ментално здравље

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.