Пита са сиром или гибаница није само храна. То је један од симбола домаћег огњишта, раздраганог детињства и породичне топлине.
За припрему пите потребно је 0,5 kg брашна, 2 јаја, око 300 грама сира, кашичица соли, мало уља и око 2 dl млаке воде.
Замесити тесто од брашна, соли и воде (ни тврдо, ни меко), направити од њега круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да стоји пола сата. За то време можете направити кашу од сира и јаја. Боље је користити стари сир јер се неће истопити, али то је већ ствар укуса. Тесто развући на побрашњеном столњаку, прво оклагијом, па онда рукама, да би корица била што тања. Кору мало поуљити и ставити кашу. Затим је уролати и ставити у подмазан плех. Колико се пече, баш и не знамо. Око 45 минута, на 180 степени. Или док не порумени. Ако нисте сигурни када је тесто печено, узмите нож и забодите га у питу. Ако је нож чист пита је готова, ако се на њему лепи тесто оставите још у рерни.
Печене коре би требало да буду хрскаве, одоздо тврђе и дебље, а унутрашњост мека.
Овако спремљену пита са сиром може се јести за доручак, ручак, вечеру, за ужину или као предјело. Најбоља је кад се једе врућа, рукама у добром друштву.
Највећа гибаница на свету је, иначе, направљена 2007. године у Мионици. Била је тежа од 1000 килограма, а на њено справљање је потрошено око 330 кг кора, исто толико сира и 3300 јаја.
Пријатно!!!
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!