Знаменитости

Манастир Дубрава

манастир-дубрава
Црква светог Василија

Манастир Дубрава се налази у златиборском селу Стубло и припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Нема поузданих писаних информација када је манастир саграђен. Претпоставке засноване на писаним изворима сведоче да је манастир Дубрава био метох манастира Прибојска Бања, на основу тога се сматра да је подигнут током 13. века.

Манастир је наводно уништен у 17. веку. Рушевине манастира Дубраве помињу се 1853. године у неким списима, претпоставља се да су га Турци опљачкали и спалили до темеља у исто време када и манастире Прибојска Бања и Увац.

Обнову манастира покренуо је, после три стотине година, игуман манастира Увца, монах Данило, раније хиландарски калуђер. Током археолошких ископавања 2004. године откривени су остаци манастирског храма, трпезарије, фрагменти средњовековне керамике и 260 млетачких дуката.

На темељима старе цркве Светог Илије подигнута је нова црква посвећена Светом Пантелејмону. У питању је једнобродна грађевина малих димензија, са полукружном олтарском апсидом на источној страни и малим улазним дрвеним тремом на западној страни. Покривена је кровом од шиндре. Зидана је од притесаног камена и малтера, по чему подсећа на цркву манастира Увца. Поред мале цркве саграђена је нова црква посвећена Светом Василију Острошком. У питању је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом на истоку и бочним параклисима на северној и јужној страни. Накнадно је уз цркву на западној страни дозидана припрата. Црква је покривена двосливним лименим кровом и надвишена је полукружном куполом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *