• Latest
  • Trending
  • All
dunja

Компот од дуња

25. март 2025.

Штрудла са маком

18. новембар 2025.

Дечји позоришни фестивал – „Време је за позориште“

17. новембар 2025.

Културни репертоар

17. новембар 2025.
brezova-guba

Брезова губа

17. новембар 2025.
leteci-metro

Београд добија летећи метро

14. новембар 2025.

Знањодром

13. новембар 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 19, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Компот од дуња

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
dunja
Share on FacebookShare on Twitter

Компот од дуња је прави зимски напитак. Њиме се можете загрејати, засладити, има лековита својства, а спрема се прилично лако.

У античкој Грчкој, дуња и њене особине су повезиване са богињом Афродитом, а на Балкану постоји обичај да се, по рођењу детета, сади њено дрво као симбол љубави, плодности и живота.

Иако је сирова дуња опора и киселкаста па већина људи избегава да је једе, она је врло захвално воће за справљање зимнице. Садржи доста витамина Ц, натријум, калијум, гвожђе, цинк, органске и неорганске киселине. Од њеног сушеног листа се прави чај, изузетно ефикасан у борби против дијареје, а од плодова џемови, сокови, слатко, чувена ракија дуњевача и поменути компот.

Овај лековити напитак, нарочито код проблема са варењем. Има пријатан укус и може одлично послужити за освежење током хладних, зимских месеци.

Компот од дуња

Компот од дуња се изузетно лако спрема. У литар воде треба ставити килограм очишћених и исечених дуња. Кувати око сат времена док дуње не омекшају. Због благо киселкастог укуса можете додати шећер по укусу. Највише ћете се помучити око љуштења, јер су изузетно тврде.

У овакав компот можете додавати и друго воће, ако желите. Може се пастеризовати и чувати за зиму, пити хладан или топао.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: компот
ShareTweet
Previous Post

Јазавац

Next Post

Раковица

Related Posts

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Next Post

Раковица

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.