Куварица

Компот од дуња

компот-од-дуња

Компот од дуња је прави зимски напитак. Њиме се можете загрејати, засладити, има лековита својства, а спрема се прилично лако.

У античкој Грчкој, дуња и њене особине су повезиване са богињом Афродитом, а на Балкану постоји обичај да се, по рођењу детета, сади њено дрво као симбол љубави, плодности и живота.

Иако је сирова дуња опора и киселкаста па већина људи избегава да је једе, она је врло захвално воће за справљање зимнице. Садржи доста витамина Ц, натријум, калијум, гвожђе, цинк, органске и неорганске киселине. Од њеног сушеног листа се прави чај, изузетно ефикасан у борби против дијареје, а од плодова џемови, сокови, слатко, чувена ракија дуњевача и поменути компот.

Овај лековити напитак, нарочито код проблема са варењем. Има пријатан укус и може одлично послужити за освежење током хладних, зимских месеци.

Компот од дуња

Компот од дуња се изузетно лако спрема. У литар воде треба ставити килограм очишћених и исечених дуња. Кувати око сат времена док дуње не омекшају. Због благо киселкастог укуса можете додати шећер по укусу. Највише ћете се помучити око љуштења, јер су изузетно тврде.

У овакав компот можете додавати и друго воће, ако желите. Може се пастеризовати и чувати за зиму, пити хладан или топао.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *