Ћуфте су прилично популарно јело, лако се спремају и једу. Деца их углавном воле, често их траже, па могу и да досаде.
За припрему је потребно: 0,5 kg мешаног млевеног меса (свињско и говеђе), 1 јаје, 4-5 кашика презли, чено белог лука, мања главица црног лука, 1 шаргарепа, кашичица со, шољица кечапа, две кашике додатка јелима, кашичица млевена паприка, кашика брашно и першун по укусу.
Млевено месо, со, јаје, бели лук и презле добро сјединити и правити лоптице. Смеса треба да буде мекана. Пропржити ситно исецкан црни лук и шаргарепу. Додати кечап или парадајз пелат и додатак јелима. Након пар минута налити водом и оставити да прокува. Затим додати ћуфте. Кувати их на умереној температури око сат времена. Пред крај додати размућене у топлој води млевену паприку и брашно и першун.
Презле се могу направити од бајатог хлеба. Готово сваког дана остане по која кришка хлеба. Стари хлеб ставити на плато и оставити да се суши неколико дана. Не треба га стављати на сунце, већ на место где ваздух струји. Након сушења хлеб се самеље на воденици за млевење ораха. Презле ће бити као куповне.
Тривија за крај: Реч ћуфта потиче из персијског језика од речи ژاکت کش باف پشمی (куфта) што значи мала пљескавица, а у Турској је 2005. године регистровано 291 различитих начина на који се спремају ћуфте.
Пријатно!!!