• Latest
  • Trending
  • All
pasulj

Пасуљ с коленицом

25. март 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пасуљ с коленицом

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
pasulj
Share on FacebookShare on Twitter

Пасуљ је идеална зимска намирница, нарочито кад напољу влада дебео минус. Кући сте, имате довољно времена да му се посветите и уживате у кувању. Још ако имате неки „Смедеревац“, па синхронизујете звук пуцкетања ватре и крчкања пасуља добијате комплетан угођај за сва чула.

Увод

Спремање пасуља је, у свакој честитој кући, мали породични празник, али, пре свега, то је мушки посао. Наравно да могу да га спремају и жене, али оне су, током дана, заузете споредним активностима: пеглањем, прањем, бригом о деци и мужевима, па послу не приступају са довољно концентрације и посвећености.

Кување пасуља је дакле озбиљан посао, па припреме треба почети на време, најбоље увече. Жељену количину шареног пасуља треба само оставити у води да одстоји, омекша и набрекне. Ако додате и мало белог, нећете погрешити. Пре овог важног посла, добро је попити бар једну ракију и наздравити почетку радова.

Разрада

Прави домаћин не може дуго да чека са почетком кувања, па зато лонац са пасуљем ставља на врућу ринглу одмах после кувања јутарње кафице. Док попијете кафу и ракију, он је већ прокувао. Треба га пустити да кува неко време, а онда ту воду просути.

Сада је време за праву ствар. Сипајте другу ракију у чашицу, а у лонац убацујете коленицу, један цео неољуштен кромпир (да покупи оно што изазива гасове), главицу црног лука, све то прелијете водом, посолите и пустите да кува. Водите рачуна о количини соли. Она директно зависи од коленице и њеног салинитета. Ако је преслана, коленицу морате прво прокувати, да вода извуче вишак натријум хлорида, јер ће, без ове радње. пасуљ бити тешко јестив.

Пошто вода проври, рингла се стиша, таман толико, да пасуљ нежно папреде на њој. Немојте заборавити да попијете ракију јер то може пресудно утицати на квалитет готовог производа. Ваљало би спремити и једно лонче са млаком водом која служи за доливање. Пошто сте одрадили све ове кораке, можете се вратити својим свакодневним активностима. С времена на време обиђите пасуљ. Ако је потребно, долијте воду, појачавате или смањујете темепературу јер ви сте мајстор и знате колико ситнице могу бити важне у овом деликатном послу. После неке четврте, пете ракије, у лонац додате које чено белог лука, може и шаргарепа мада немамо појма чему она служи. Ко воли, може некад да дода и пар листова ловора, да све лепше замирише. Водите рачуна да коленица буде у води да би се лепо скувала.

Постоје различита мишљења око врсте ракије коју треба конзумирати у овим приликама. По нашем искуству, најбоље се показала домаћа љута, али избор зависи искључиво од вашег укуса и стања у шпајзу.

Кулминација

Пошто сте проценили да је пасуљ куван, треба га запржити. У лончету, шољи, шта већ имате под руком добро умешајте брашно, воду и алеву поприку да добијете компактну масу без грумуљица. Онда све то мало разблажите и сипате у лонац. То је прави тренутак за додавање мале количине босиока и кима. Ким опет служи као превентива гасова (не бојте се, остаће их довољно). Босиљак, пак, лепо изгледа у лонцу, а ви, у очима укућана, као прави гастрономски стручњак. Кад вода прокува, пасуљ је спреман за свечано изношење на астал. Подразумева се да сте исти претходно декорисали чинијом са киселим купусом, љутим папричицима и златиборским сиром.

Живели, овај, хтедосмо касти „Пријатно!“

Бојан Савић

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу 6

Next Post

Возили смо се гондолом и било нам је одлично

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post
Једну карту до Сунца, молим

Возили смо се гондолом и било нам је одлично

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.