Клопа

Пасуљ с коленицом

Пасуљ је идеална зимска намирница, нарочито кад напољу влада дебео минус. Кући сте, имате довољно времена да му се посветите и уживате у кувању. Још ако имате неки „Смедеревац“, па синхронизујете звук пуцкетања ватре и крчкања пасуља добијате комплетан угођај за сва чула.

Спремање пасуља је, у свакој честитој кући, мали породични празник, али, пре свега, то је мушки посао. Наравно да могу да га спремају и жене, али оне су, током дана, заузете споредним активностима: пеглањем, прањем, бригом о деци и мужевима, па послу не приступају са довољно концентрације и посвећености.

Кување пасуља је дакле озбиљан посао, па припреме треба почети на време, најбоље увече. Жељену количину шареног пасуља треба само оставити у води да одстоји, омекша и набрекне. Ако додате и мало белог, нећете погрешити. Пре овог важног посла, добро је попити бар једну ракију и наздравити почетку радова.

Прави домаћин не може дуго да чека са почетком кувања, па зато лонац са пасуљем ставља на врућу ринглу одмах после кувања јутарње кафице. Док попијете кафу и ракију, он је већ прокувао. Треба га пустити да кува неко време, а онда ту воду просути. Сада је време за праву ствар. Сипате другу ракију у чашицу, а у лонац убацујете коленицу, један цео неољуштен кормпир (да покупи оно што изазива гасове), главицу црног лука, све то прелијете водом, посолите и пустите да кува. Водите рачуна о количини соли. Она директно зависи од коленице и њеног салинитета. Ако је преслана, коленицу морате прво прокувати, да вода извуче вишак натријум хлорида, јер ће, без ове радње. пасуљ бити тешко јестив. Пошто вода проври, рингла се стиша, таман толико, да пасуљ нежне преде на њој. Немојте заборавити да попијете ракију јер то може пресудно утицати на квалитет готовог производа. Ваљало би спремити и једно лонче са млаком водом која служи за доливање. Пошто сте одрадили све ове кораке, можете се вратити својим свакодневним активностима. С времена на време обиђите пасуљ, ако је потребно долијте воду, појачавате или смањујете темепературу јер ви сте мајстор и знате колико ситнице могу бити важне у овом деликатном послу. После неке четврте, пете ракије, у лонац додате које чено белог лука, може и шаргарепа мада немамо појма чему она служи. Ко воли, може некад да дода и пар листова ловора, да све лепше замирише. Водите рачуна да коленица буде у води да би се лепо скувала.

Постоје различита мишљења око врсте ракије коју треба конзумирати у овим приликама. По нашем искуству, најбоље се показала домаћа љута, али избор зависи искључиво од вашег укуса и стања у шпајзу.

Пошто сте проценили да је пасуљ куван, треба га запржити. У лончету, шољи, шта већ имате под руком добро умешајте брашно, воду и алеву поприку да добијете компактну масу без грумуљица. Онда све то мало разблажите и сипате у лонац. То је прави тренутак за додавање мале количине босиока и кима. Ким опет служи као превентива гасова (не бојте се, остаће их довољно), а босиљак јер лепо изгледа у лонцу, а ви, у очима укућана, као прави гастрономски стручњак. Кад вода прокува, пасуљ је спреман за свечано изношење на астал који сте претходно декорисали чинијом са киселим купусом, љутим папричицима и златиборским сиром.

Живели, овај, хтедосмо касти „Пријатно!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *