Авантура

Прибојска бања

Прибојска бања је варошица, село (најтачније је вероватно да је предграђе Прибоја) на неких педесетак километара од Златибора. Позната је по изворима термалне воде која помаже при лечењу реуматолошких, гастроентеролошких обољења, проблема са кичменим стубом, пострауматских стања изазваних повредама и ломовима и још којечега.

Само место се налази у јако лепом крају, на око 550 метара надморске висине, са свих страна је окружено планинама па га рекламирају и као ваздушну бању.

У рехабилитационом центру постоји више базена у којима је температура воде око 36-37 степени. Велики спа базен је опремљен масажерима, док мањи служе баш за бањање. Без обзира на величину базена, нећете се напливати у њима јер за такву активност и нису предвиђени. Ако се одлучите за неки од мањих базена, водите рачуна да се за њих не добијају пешкири, па их морате понети са собом.

Прибојска бања је прилично неуређено место са уским уличицама, прилично непрегледним кривинама без уобичајених туристичких садржаја. У „Бањи“ постоји једна продавница и један ресторан „Дабар“ у коме ће вас сачекати више него приступачне цене. Кафа је 50 динара, велико пиво 120, храна је такође врло повољна и прилично укусна.

У центру се налази Манастир Бања, познат и као Свети Никола Дабарски, саграђен још у пренемањићком периоду. Бурна историја га није заобишла, па је неколико пута рушен и обнављан. Овде је некад било седиште Дабарске епархије и врло важан духовни центар током владавине Немањића.

Сличну судбину имао је и манастир Мажићи који се налази на неких 12 километара од Бање. Некада један од најважнијих у Србији више пута је разаран. Последњи пут је обновљен почетком овог века, а манастирска Црква Светог Ђорђа је реконструисана на основу пронађених остатака.

На бањање у базенима ћете потрошити максимално два сата ако урачунате припреме, сушење косе и повратак у смештај. Немојте да бринете да ће вам бити досадно током остатка дана. За то се постарала природа!

Околина „Бање“ је својеврстан планинарски рај. Има се и те како шта видети и обићи. Бић (1386м), Црни врх (1154м), Побијеник (1423м), Бањско брдо (1282м), Гајева планина(1280м), Оштрик (1283м) и Јаворје (1486м) су планине које окружују ово место, а њихови врхови се могу обићи за неколико сати. У близини су и прелепе висоравни Љесковац и Брезна, са којих пуца поглед на Златибор, Дурмитор, Љубишњу, Маглић, Златар, Јадовник. Планинарске стазе су добро уређене и означене, па само од вас зависи у какву авантуру ћете се упустити. Близу је и Босна па можете скокнути до ње и прошетати се тамошњим брдима и планинама. Ми смо то урадили и отишли до оближњег манастира Грађеник и доброг оца Кипријана.

Одмах испод „Бање“ протиче прелепи Лим, а неколико километара узводно је Потпећко језеро. Нажалост, око саме бране има доста накупљеног смећа што квари изглед језера. Релативно близу су Златарско и Радоињско језеро и велелепни кањон реке Увац што ово место чини одличном базом ако желите да се опробате у риболову или пливању.

Прибојска бања је дефинитивно место са лепим туристичким потенцијалом. Ако волите активан одмор свакако је вреди посетити и обићи њену околину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *