• Latest
  • Trending
  • All
jagnjeca-sarmica

Јагњећа сармица

25. март 2025.
знањодром

Знањодром

5. јун 2025.
crkva-u-ljubisu

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Љубишу

4. јун 2025.

Честославица

4. јун 2025.

Зелембаћ

3. јун 2025.

Култура: Тања Бошковић и Љиљана Стјепановић у КЦ Златибор

3. јун 2025.

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.

Знањодром

22. мај 2025.

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
петак, јун 6, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Јагњећа сармица

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
jagnjeca-sarmica
Share on FacebookShare on Twitter

Кад дођете на Златибор, подразумева се да ћете отићи на врућу јагњетину. Наш предлог је да обавезан део јеловника постане и јагњећа сармица.

За спремање сармице су вам потребни: јагњећа бела и црна џигерица, срце и марамица, црни и бели лук, пиринач, јаја, млеко, зачини и 3-4 сата без других обавеза.

Прво скувати џигерицу и срце, око 45 минута. Самлети на воденици за месо. Скувати шољу за кафу пиринча. Испржити ситно исецкан црни и бели лук. Пошто се све прохлади, помешати и додати два јајета и зачине (со, мало бибера). Састојке добро сјединити да смеса буде компактна.

Марамицу исећи на квадрате, тако да прекрију кутлачу у којој ћете правити сармице. Пожељна је мања кутлача.

Поступак савијања сармица: у кутлачу ставити марамицу, напунити кутлачу смесом и марамицом прекрити доњи део, изврнути кутлачу, извадити сармицу и ређати у подмазану тепсију, плех.

Пећи их око 40-ак минута на 200 степени, док сармице не порумене. Кад буду готове прелити са млеком у коме су умућена јаја, додат першун и мало соли. Количина млека зависи од величине тепсије. Сармице не треба да буду потпуно потопљене у млеко.

Јагњећа сармица се служе топле уз кисело млеко или павлаку.

Од једне јагњеће џигерице ми направимо око 15 сармица, што нам је превише за један ручак, тако да половину спакујемо у замрзивач. Пакујемо савијене сармице, непечене. И кад немате ручак, само их ставите у рерну и без муке јело је ту. Битно је да у замрзивачу не могу дуго стајати, до два месеца, јер ће џигерица постати горка.

sarmica
jagnjeća-sarmica

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јелопредјело
ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу

Next Post

Самир Аслани: Аутобиографија

Related Posts

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Next Post

Самир Аслани: Аутобиографија

Please login to join discussion

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
    • Цркве и манастири
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.