Клопа

Јагњећа сармица

Кад дођете на Златибор, подразумева се да ћете отићи на врућу јагњетину. А ми би у обавезан јеловник уврстили и јагњећу сармицу.

За спремање сармице су вам потребни: јагњећа бела и црна џигерица, срце и марамица, црни и бели лук, пиринач, јаја, млеко, зачини и 3-4 сата без других обавеза.

Прво скувати џигерицу и срце, око 45 минута. Самлети на воденици за месо. Скувати шољу за кафу пиринча. Испржити ситно исецкан црни и бели лук. Пошто се све прохлади, помешати и додати два јајета и зачине (со, мало бибера). Састојке добро сјединити да смеса буде компактна.

Марамицу исећи на квадрате, тако да прекрију кутлачу у којој ћете правити сармице. Пожељна је мања кутлача.

Поступак савијања сармица: у кутлачу ставити марамицу, напунити кутлачу смесом и марамицом прекрити доњи део, изврнути кутлачу, извадити сармицу и ређати у подмазану тепсију, плех.

Пећи их око 40-ак минута на 200 степени, док сармице не порумене. Кад буду готове прелити са млеком у коме су умућена јаја, додат першун и мало соли. Количина млека зависи од величине тепсије. Сармице не треба да буду потпуно потопљене у млеко.

Служе се топле уз кисело млеко или павлаку.

Од једне јагњеће џигерице ми направимо око 15 сармица, што нам је превише за један ручак, тако да половину спакујемо у замрзивач. Пакујемо савијене сармице, непечене. И кад немате ручак, само их ставите у рерну и без муке јело је ту. Битно је да у замрзивачу не могу дуго стајати, до два месеца, јер ће џигерица постати горка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *