• Latest
  • Trending
  • All
sarma

Сарма са зеленим листом (раштаном)

25. март 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Сарма са зеленим листом (раштаном)

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
sarma
Share on FacebookShare on Twitter

Сарма је, кратко речено, краљица зимске кухиње. Може се спремати на различите начине: са киселим купусом, лишћем винове лозе, блитвом, а изузетно је укусна ако смесу увијате у зелени лист.

Потребни састојци: веза раштана или блитве (10 комада), 500 грама мешаног млевеног меса, кафена шоља пиринча, око пола килограма сувих ребара, мало сланине, црни и бели лук, шаргарепа, зачини.

Припрема

Прво ставити суво месо да се кува. Потребно је око сат времена кувања на лаганој ватри. Уколико је месо добро слано, током кувања мењати воду. То време искористите за припрему сарме.

Лиске раштана опрати и одсећи дебљи део дршке. Затим лиске обарити у води са мало соли и сирћета. Барити их око 5 минута колико да омекшају како би могле да се савијају. Могу се барити по 2-3 истовремено.

Скувати пиринач. Исећи ситно главицу црног лука, шаргарепу и два чена белог лука. Шаргарепа се може и изрендати. Пропржити и додати млевено месо. Зачинити сољу, додатком јелима и бибером. Кад буде пржено додати кувани пиринач.

Савити сарме. На предњи део лиске ставити кашику смесе од меса. Једну (леву) страну лиске превити ка средини, затим уролати. Узети сарму и прстом несавијени (десни) део лиске увући унутар сарме.

Дно шерпе прекрити једном лиском, а онда ређати савијене сарме. Ређати их једну уз другу. Додати ребра и сланину. Налити водом у којој су се кувала ребра. Зачинити је млевеном паприком и ловоровим листом.

Преко сарме ставити преврнут плитки тањир или мањи поклопац како се сарме не би развиле током кувања. Сарму кувати на тихој ватри око пола сата, јер су састојци већ термички обрађени.

Сарма се може служити уз павлаку или кисело млеко.

Сарма-са-зеленим-листом
Крчкање
Сарма-са-раштаном
Спремна за савијање

Добра ствар је што сарма може да се подгрева наредних неколико дана, па слободно спремите веће количине. Подгревањем она углавном постаје само боља, па будите сигурни да вишак нећете бацити.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Макароне са сиром

Next Post

Квиз шоу

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post

Квиз шоу

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.