Сарма је, кратко речено, краљица зимске кухиње. Може се спремати на различите начине: са киселим купусом, лишћем винове лозе, блитвом, а изузетно је укусна ако смесу увијате у зелени лист.
Потребни састојци: веза раштана или блитве (10 комада), 500 грама мешаног млевеног меса, кафена шоља пиринча, око пола килограма сувих ребара, мало сланине, црни и бели лук, шаргарепа, зачини.
Припрема
Прво ставити суво месо да се кува. Потребно је око сат времена кувања на лаганој ватри. Уколико је месо добро слано, током кувања мењати воду. То време искористите за припрему сарме.
Лиске раштана опрати и одсећи дебљи део дршке. Затим лиске обарити у води са мало соли и сирћета. Барити их око 5 минута колико да омекшају како би могле да се савијају. Могу се барити по 2-3 истовремено.
Скувати пиринач. Исећи ситно главицу црног лука, шаргарепу и два чена белог лука. Шаргарепа се може и изрендати. Пропржити и додати млевено месо. Зачинити сољу, додатком јелима и бибером. Кад буде пржено додати кувани пиринач.
Савити сарме. На предњи део лиске ставити кашику смесе од меса. Једну (леву) страну лиске превити ка средини, затим уролати. Узети сарму и прстом несавијени (десни) део лиске увући унутар сарме.
Дно шерпе прекрити једном лиском, а онда ређати савијене сарме. Ређати их једну уз другу. Додати ребра и сланину. Налити водом у којој су се кувала ребра. Зачинити је млевеном паприком и ловоровим листом.
Преко сарме ставити преврнут плитки тањир или мањи поклопац како се сарме не би развиле током кувања. Сарму кувати на тихој ватри око пола сата, јер су састојци већ термички обрађени.
Сарма се може служити уз павлаку или кисело млеко.
Добра ствар је што сарма може да се подгрева наредних неколико дана, па слободно спремите веће количине. Подгревањем она углавном постаје само боља, па будите сигурни да вишак нећете бацити.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!