Географија, Златопедија

Црни врх

Црни врх Златибор

Црни врх (1177 mnv) се налази на око 6 километара источно од туристичког центра Златибора, одмах изнад насеља Потоци. Географски се налази на територији села Рудине, у непосредној близини границе са Мушветама.

Највећи део врха је готово потпуно го, са неколико стабала клеке, сем његове источне стране коју прекрива шума црног бора. Посматран из правца Златибора изгледа као мало већи брежуљак, али пут и успон на њега нису безазлена шетња.

До њега се може стићи из различитих праваца, а пешачење до врха може бити одлична рекреација за све који воле активности у природи. Пут из правца Златибора је највећим делом асфалтиран. Води од магистрале, поред Тић поља и насеља Гајеви, па границом Потока, одакле се до самог врха стиже земљаним путем који изгледа као усечен у брдо. У његовој непосредној близини налази се Градина (1164 mnv) са уређеним видиковцем, па оба врха можете обићи у једној шетњи. Занимљив је и мало захтевнији пут из Чајетине који води кроз шуму ободом Градине.

Са Црног врха се пружа леп поглед на импозантни венац Чиготе и заталасану висораван села Рудине. За његово освајање није неопходна специјална планинарска опрема или припреме. Довољни су ентузијазам, вода, а није лоше понети ни нешто за јело јер планински ваздух лепо буди апетит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *