Сируп од зове
Састојци: 30 цветова зове, 3 литра воде, 3 лимуна, 3 лимунтуса, 3 кг шећера.
У шерпу пoтопити у хладну воду цветове зове са лимунтусим и лимуном исеченим на колутове. Оставити да стоји 24 сата на хладном и тамном месту уз повремено мешање. Следећег дана процедити смешу и додати шећер. Опет оставити да стоји 24 сата уз повремено мешање. Трећи дан сипати у флаше. Ако желите да дуже стоји може се пастеризовати. На дно шерпе се стави крпа, поређају флаше да се не додирују. Пастеризовати око 90 минута на лаганој температури.
Сок од зове
Прокувати 2 литра воде са 2 кг шећера и 2 лимунтуса. Додати литар хладне воде и са тим налити 40 цветова зове. Додати 1 лимун исечен на колутове, још 2 литра воде и оставити 24 сата на хладном и мрачном месту. Сутрадан сок процедити и сипати у флаше.
Пошто овако добијен сок није пастеризован, мора се држати у фрижидеру и употребити у наредних 7 дана.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!