Куварица

Џем/мармелада од глога

Џем од глога може бити укусна и здрава зимска посластица која помаже у регулисању високог крвног притиска. Може се правити са и без кошпи.

Џем од глога са кошпама

Потребна су 2 kg глога и 1 kg шећера.

Опран и осушен глог ставити у шерпу са шећером. Добро их измешати и оставити да стоје 8 сати. Глог ће пустити сопствени сок, тако да вода није потребна. Ставити на ватру уз полако повећавање температуре док не проври, а затим смањити температуру. Уз повремено мешање кувати док се џем не згусне. Топао џем сирати у топле тегле.

Џем се прави и без кошпи. За то је потребно: 1 kg глога, 1 kg шећера, пола литра воде и мало лимунтуса.

Глог ставити у шерпу, налити водом и кувати док не омекша. Затим бобице изручити у цедиљку или сито и кашиком их гњечити како би одвојили од кошпа. Масу глога вратити у шерпу са водом у којој су се бобице већ кувале. Додати шећер и лимунтус (не претеривати са њим) и кувати на лаганој ватри све док смеса не почне да се лепи за дно шерпе.

Чај од глога

Чај од глога је пријатан напитак који такође може помоћи при регулисању крвног притиска. Кува се од цвета свежег или осушеног. Једну супену кашику цвета глога прелити са једном чашом кључале воде и оставити да стоји 2 сата. Процедити и попити у две дозе пре леја. Чај се пије 5-7 дана, а онда се направи пауза 2-3 дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.