• Latest
  • Trending
  • All

Боров чавлић

7. новембар 2022.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Боров чавлић

by Око Златибора
7. новембар 2022.
in Гљиве, Златопедија
0
Share on FacebookShare on Twitter

Боров чавлић, бакрењак, (Chroogomphus Rutilus) је јестива гљива која се може наћи на Златибору. Јавља се крајем лета до краја јесени. Спада у микоризне врсте и зато се може пронаћи искључиво у боровим шумама или њиховој непосредној близини.

Боров чавлић има меснат клобук пречника до 10 цм, испрва конвексан, а касније спљоштен или улегнут, испупчен у средини. Слузав током влажних периода, гладак и сјајан током сушних. Боје клобука су разне нијансе од бакрене, вински црвене до смеђе.

Стручак је пун, ваљкаст, наранџасто жуте боје, сужава се према дну. У горњем делу се виде остаци тамно ружичастог засторка.

Листићи су ретки, код младих примерака окерасти, касније све тамнији, код старих гљива црни.
Месо крем жуто, понекад вински црвенкасто, без посебног мириса и пријатног укуса.

Боров-чавлић
Шешир
Borov-čavlić-pecurka
Стручак
Borov-čavlić-listići
Листићи

Боров чавлић је укусна и цењена гљива. Може се спремати на различите начине, као додатак чорбама, гулашу, може се остављати у туршији, пржити….

Ово је печурка коју је прилично тешко заменити са неком од отровних врста, па је прилично захвална за брање и конзумацију. Тешко ју је сакупити у великим количинама, али спада у гљиве које, без обзира на услове, редовно плоде сваке године.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

ShareTweet
Previous Post

Пужићи са месом

Next Post

Зеље

Related Posts

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Ruska-medonjica

Руска медоњица

by Око Златибора
8. септембар 2025.
0

Руска медоњица (Euplagia quadripunctaria), је врста мољца и припада фамилији Erebidae. Овај упечатљиви ноћни лептир распрострањен је широм Европе и...

leptir-šahovničar

Шаховничар (Melanargia galathea)

by Око Златибора
24. септембар 2025.
0

Шаховничар (Melanargia galathea) је врста дневног лептира из породице шаренаца (Nymphalidae), подфамилије Satyrinae. Препознатљив је по упечатљивом црно-белом шаренилу крила,...

strajin-nedovic

Страјин Недовић

by Око Златибора
7. август 2025.
0

Страјин Недовић је бивши кошаркаш КК Златибор из Чајетине и најтрофејнији тренер у његовој историји. Рођен је у Ужицу 7....

Next Post
zelje

Зеље

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.