Пужићи са месом су добар избор за доручак или вечеру. С`обзиром да их деца воле, одличан су део рођенданске трпезе. Брзо се спремају и увек добро испадну.
Потребни састојци: паковање лиснатог теста – пола килограма, око 300 gr мешаног млевеног меса, главица црног лука, чено белог лука, со, млевени бибер, једно јаје, маст или уље.
Лиснато тесто извадити из кесе и оставити да се одледи. За то време може се спремити каша.
Ситно исецкати црни и бели лук. Пропржити их док не добију стакласту боју. Додати млевено месо, со и мало бибера. Пржити на умереној ватри. Кад буде готово, оставити да се прохлади.
Побрашњавити подлогу и лиснато тесто растањити оклагијом (3 mm). Затим га исећи на траке ширине око 3-4 cm. Премазати умућеним јајетом. По средини траке равномерно, целом дужином распоредити кашу. Савити у ролну, а затим у пужа.
Плех поуљити или ставити пек-папир. Пужићи са месом се ређати и премезати умућеним жуманцетом. Можете посути сусам, али није неопходан. Пећи их на 200 степени око пола сата. Служити топле уз јогурт или кисело млеко.
Лиснато тесто се купује у свакој прехрамбреној радњи у паковањима од 1 и 0,5 kg.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!