• Latest
  • Trending
  • All
Пита од боровница

Пита од боровница

2. јануар 2025.

Културни репертоар

27. октобар 2025.
zlatibor-znanjodrom

Знањодром

23. октобар 2025.

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

27. октобар 2025.
musvete

Мушвете

21. октобар 2025.

„Ракијада“ у Шљивовици

21. октобар 2025.

Културни репертоар

20. октобар 2025.
marija-vulovic-betel

Зашто сам га волела више него друге

18. октобар 2025.
знањодром

Знањодром

16. октобар 2025.

Пузава петопрста

15. октобар 2025.

Културни репертоар

15. октобар 2025.
kornhol-turnir

Никола Милутиновић други на корнхол турниру у Београду

13. октобар 2025.

Знањодром

9. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, октобар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита од боровница

by Око Златибора
2. јануар 2025.
in Куварица
0
Пита од боровница
Share on FacebookShare on Twitter

Пита од боровница се ретко прави и не може се наћи у ресторанима или пекарама. И док се боровнице користе за прављење сокова и понекад као додатак у потишпањи, заборавља се да су оне јако захвалне за прављење слатке пите. Уколико се користе шумски, дивљи плодови, пита од боровница је налик је оној од вишања. Уједно је и слатка и киселкаста, сочна и укусна.

За домаћу питу од боровница потребно је за тесто око 0,5 kg брашна, кашичица соли, 2 dl млаке воде, а за кашу око 300 гр боровница, 2-3 кашике гриза, шећер и уље.

Тесто замесити од брашна, соли и воде. Тесто не треба да буде ни меко ни тврдо. Месити га мало дуже, јер ће се коре касније боље развлачити. Од теста напревити круг, поуљити по врху и оставити да стоји око пола сата. Затим кору развући. Прво мало оклагијом, па на руке и на крају на столу. Окрајке развучене коре опсеците. По кори посути боровнице и гриз. Уколико су боровнице биле залеђене, оцедите их и ставити 5 кашике гриза како би упио вишак сока. Посути шећер преко боровница. Шећера ставити по укусу у зависности колико су боровнице слатке (мада се пита може и након печења додатно пошећерити). Ми смо користили шумске боровнице, које за разлику од питомих имају истовремено и сладак и киселкаст укус. На крају поуљити кору и уролати је, савити у пужа и ставити у подмазану тепсију. Пећи као и било коју другу питу.

domaća pita
domaće kore
borovnice
Pita-borovnice
pita-od-borovnica

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу

Next Post

Петроније Шишо

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
petronije-siso

Петроније Шишо

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.