Куварица

Пита од боровница

Пита од боровница

Пита од боровница се ретко прави и не може се наћи у ресторанима или пекарама. И док се боровнице користе за прављење сокова и понекад као додатак у потишпањи, заборавља се да су оне јако захвалне за прављење слатке пите. Уколико се користе шумски, дивљи плодови, пита од боровница је налик је оној од вишања. Уједно је и слатка и киселкаста, сочна и укусна.

За домаћу питу од боровница потребно је за тесто око 0,5 kg брашна, кашичица соли, 2 dl млаке воде, а за кашу око 300 гр боровница, 2-3 кашике гриза, шећер и уље.

Тесто замесити од брашна, соли и воде. Тесто не треба да буде ни меко ни тврдо. Месити га мало дуже, јер ће се коре касније боље развлачити. Од теста напревити круг, поуљити по врху и оставити да стоји око пола сата. Затим кору развући. Прво мало оклагијом, па на руке и на крају на столу. Окрајке развучене коре опсеците. По кори посути боровнице и гриз. Уколико су боровнице биле залеђене, оцедите их и ставити 3 кашике гриза како би упио вишак сока. Посути шећер преко боровница. Шећера ставити по укусу (мада се пита може и након печења додатно пошећерити). Ми смо користили шумске боровнице, које за разлику од питомих имају истовремено и сладак и киселкаст укус. На крају поуљити кору и уролати је, савити у пужа и ставити у подмазану тепсију. Пећи као и било коју другу питу.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *