Знаменитости

Стари град Ужице

Стари град је средњовековна тврђава која се налази у истоименом насељу града Ужица. Немогуће је не примети га са леве стране долазећи из правца Златибора.

Није баш сигурно ко је основао Ужице. Илири, Келти, Трачани су се врзмали долином Ђетиње неколико векова пре нове ере, да би их одатле отерали Римљани и основали Капедунум. Сеоба Словена је довела Србе у овај крај, а битке, ратови, политички договори су мењали великаше у чијем поседу је град био. Страцимир, Стефан Немања, краљ Драгутин, Војислав Војиновић, Никола Алтомановић… су управљали градом све до турског освајања 1463. године. 1807. га ослобађају српски устаници, а под његовим зидинама тешко је рањен и будући српски кнез Милош Обреновић. Ослобођење је донело нови развој града и песму „Ој Ужице, мали Цариграде“ коју су спевале Туркиње принуђене да напусте град.

Тврђаву је највероватније подигао Војислав Војиновић половином XIV века. Саграђена је на стрмој стени која се издиже изнад реке Ђетиње која је окружује са три стране и служи као природна заштита од освајача.

Реконструкција тврђаве је почела 2020. године. За сада је обновљен горњи град, односно цитадела, цистерна за воду, казамати за оружје и кула са које се види цело Ужице. У плану су и реконструкција средњег и доњег града, као и пешачки мост до магистрале ка Златибору.

Од 04.12. 2021. Стари град је отворен за посете сваког дана од 10-16 часова.

One thought on “Стари град Ужице

  1. Niste opisali junački podvg iz sprila 1815 kada su sa Starog afa skočili u Đetinju prevsrom za točeni čuveni vojvoda Mijajlo Radović,vojvods Aleksa Popovićknez Vasilije Jovanović i Rafovan Maslać,Ranjenog krupnog Maslaća Radović je izneo na Zabučje a ostale su Turci posekli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *