Географија, Златопедија

Чигота врх

Čigota

Чигота (1422 mnv) је, после Торника, највиши врх Златибора. Налази се отприлике на тромеђи села Рудине, Гостиље и Љубиш. На самом врху се налази војни објекат, па су прилаз и фотографисање забрањени.

Околину можете осматрати са оближње заравни Мала Чигота (1411 mnv). Поглед са овог места се пружа далеко, на Муртеницу, Торник, околна села, а по ведром времену до Овчара, Каблара, Маљена и Повлена.

Сам венац Чиготе је уствари ланац од неколико врхова који се простире правцем северозапад – југоисток у дужини око 15 километара. Венац обухвата врхове Чукер (1359 mnv), Коњодер ( 1337 mnv), Јеље (1411 mnv), Чигота (1422 mnv) и Невоља (1354 mnv). Највећим делом, западну страна Чиготе чине пашњаци, док је источна обрасла шумом. На њеним падинама видљиви су остаци катуна, колиба у којима су током летњих месеци боравили сточари напасајући стоку по околним пашњацима.

Комплетан масив обилује изворима воде, а у његовом подножју извире и река Катушница.

Из правца центра Златибора, до венца Чиготе се може доћи добро уређеном пешачком стазом која иде преко Шуматног брда (Главуџе или споменика) па преко Чукера и Коњодера. Са супротне стране се може доћи из правца села Раковица и видиковца Невоља. На овој страни, мало испод врха налази се уређено излетиште Заоглине. На њему постоји чесма са ледено хладном водом, озидани роштиљи и наткривена места за седење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *