Амур је слатководна риба из породице шарана. Име је добила по истоименој реци из које потиче. Код нас је донета из Мађарске. Првобитно се гајила у рибњацима, да би касније била пуштена у Дунав. Код нас се ретко може наћи на трпези, али је добра идеја за проширење јеловника, нарочите у дане поста.
За припрему јела потребни су: котлети амура, бели лук, свеж першун, со, додатак јелима, млевена паприка, суви рузмарин, млевени бибер, уље. У радњама нисмо наилазили на филете или целе комаде рибе, већ се продају само котлети амура.
Котлете прво опрати и оставити да се оцеде. У једну посуду помешати ситно, ситно исецкан бели лук (може се и изгњечити) и першун. У другу посуду помешати брашно са млевеном паприком, мало бибера, мало рузмарина и додатком јелима. На један котлет стављали смо једно чено лука и једну кашику брашна, док остали зачини иду по укусу. Једина препорука је да се са бибером и рузмарином не претерује јер могу да доминирају над другим зачинима.
Котлете прво посолити, затим уваљати у лук и першун, а потом у брашно са зачинима. У тигањ или шерпу сипати више уља, тако да риба током пржења плива у њему. Кад се уље загреје ставити котлете и пржити их око пола сата на средњој теператури (код нас на 4. степену од 6). Кад су готови, извадити их на убрус или салвету који ће покупити вишак уља.
Котлети амура се служе топли. Могу се по жељи прелити соком од лимуна.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!