Знаменитости

Црква Светог Преображења Господњег на Златибору

црква-Златибор

Црква Светог Преображења Господњег налази се на Златибору, у близини Краљевог трга и припада епархији жичкој Срспске православне цркве.

На иницијативу мештана и тадашњег чајетинског пароха Драгише Ђуричића, изградња цркве је почела 1993. а благослов за почетак градње дао је епископ жички Стефан. Освећена је 12. 10. 2013. године на празник Светог Киријака Отшелник (Михољдан), а освештао ју је Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован уз саслуживање више од двадесет свештеника и шест ђакона.

Изграђена је по пројекту професора Архитектонског факултета из Београда Александра Радојевића и Боривоја Анђелковића. Професор Видоје Туцовић је осликао олтарску апсиду, а фреске на централној куполи храма дело су грчког сликара Константина Стергиуа.

У припрати са јужне стране се налази крстионица, док је на северној параклис посвећен светом пророку Мојсеју. Крст на куполи цркве је 2005. године освештао Епископ жички Хризостом, а специфичан је јер су на њему четири слова С окренута једно према другом.

У порти цркве налази се парохијски дом у коме постоје библиотека, гостопримница и собе за одмор. Парохијски дом је пројектовао архитекта Бранко Игњатовић.

Богослужење тренутно врше Протојереј Давид Селаковић и јереј Ненад Ивановић који је и старешина храма.

Црква Светог Преображења Господњег на Златибору отворена је за посетиоце сваког дана од 8:00 до 19:00 сати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *