Географија, Златопедија

Шуматно брдо

šumatno-brdo

Шуматно брдо са својом највишом тачком, Главуџом од 1082 mnv, представља једну од најпопуларнијих излетничких места Златибора.

Налази се на око 5 km од центра Златибора, а до њега води уређена и осветљена пешачка стаза са благим нагибом. Са врха се пружа поглед на читав венац Чиготе, Торник, насеље Златибор, Велику и Малу Груду, врхове Градину и Црни врх. Шуматно брдо је и честа полазна станица при освајању врхова Чукер и Чигота.

На врху брда се налази споменик, камени обелиск подигнут у част погинулих бораца током Другог светског рата. Подигнут је 1967, а његови аутори су архитекта Јованка Јефтановић и вајар Ана Бешић. Споменик (коме ово брдо дугује свој незванични назив) је висок 10 метара. На њему су исписани чувени стихови Васка Попе: „Не дам ово Сунца у очима, не дам ово хлеба на длану“.
Од Краљевог трга, поред Рехабилитационог центра Чигота па до споменика води тзв. Стаза здравља дуга 2,3 km. На врху брда највише се осећа појава „ружа ветрова“, односно мешање медитеранске и континенталне климе. У подножју, одмах после преласка магистралног пута, почињу две пешачке стазе: Врањевина дуга 5.000 метара и Гагијева стаза дуга 4.750 метара.
Традиционално, манифестација „Песничке ватре златиборске“, почиње управо паљењем ватре на Шуматном брду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *