• Latest
  • Trending
  • All

Пита од бундеве

13. јануар 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 12, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита од бундеве

by Око Златибора
13. јануар 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Пита од бундеве је десерт који се обично спрема у зимски данима. Нарочито је погодан за дане поста.

Бундева или тиква се од давнина гаји у вртовима и њивама, не као главни усев, већ споредни, уз ивицу врта или између редова. Бере се с јесени и чува на хладном. Може се и исећи на кришке или изрендати, па оставити у замрзивач. Може се купити на свакој пијаци, а врло често и у радњама у вакуумираном паковању. Иако постоји више врста јестивих тикава, наша пита од бундеве је прављена од беле (светло зелена кора).

Припрема

За тесто је потребно 0,5 kg брашна, кашичица соли и 2 dl млаке воде. Замесити тесто, ни тврдо ни меко. Што се дуже меси касније ће се кора лепше и лакше развлачити. Од теста направити круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да одстоји бар пола сата. Затим на побрашњеној подлози развити кору. Неко кору развлачи оклагијом, а неко на руке (видети пита са сиром). Кору развући док не постане танка, прозирна. Окрајке уклонити. По кори равномерно распоредити крупно изрендану и оцеђену бундеву. Ако је бундева из замрзивача, она има више сока и тешко се цеди. Зато се на кору додаје шака презли или гриза. Не претеривати са количином бундеве. На исти начин посути кору ситним шећером. На крају је поуљити. Кору уролати, савити у пуж и ставити у подмазан плех или тепсију.

Пита се пече око 45 минута на 200 степени. Наравно, ово није стриктно јер зависи од дебљине пите и самог шпорета. Углавном, пита се не може испећи на брзину. Уколико је пита поуљена више него што треба, оцеди се уље из тепсије пред крај печења и пита врати у рерну још десетак минута.

Кад се испече, питу извадити из плеха, посути шећером, покрити крпом или фолијом и оставити да се охлади. Служи се млака или хладна.

od-bundeve-pita
pita-bundevara
pita-od-bundeve

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пита
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post
kviz znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.