• Latest
  • Trending
  • All

Пита од бундеве

13. јануар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита од бундеве

by Око Златибора
13. јануар 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Пита од бундеве је десерт који се обично спрема у зимски данима. Нарочито је погодан за дане поста.

Бундева или тиква се од давнина гаји у вртовима и њивама, не као главни усев, већ споредни, уз ивицу врта или између редова. Бере се с јесени и чува на хладном. Може се и исећи на кришке или изрендати, па оставити у замрзивач. Може се купити на свакој пијаци, а врло често и у радњама у вакуумираном паковању. Иако постоји више врста јестивих тикава, наша пита од бундеве је прављена од беле (светло зелена кора).

Припрема

За тесто је потребно 0,5 kg брашна, кашичица соли и 2 dl млаке воде. Замесити тесто, ни тврдо ни меко. Што се дуже меси касније ће се кора лепше и лакше развлачити. Од теста направити круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да одстоји бар пола сата. Затим на побрашњеној подлози развити кору. Неко кору развлачи оклагијом, а неко на руке (видети пита са сиром). Кору развући док не постане танка, прозирна. Окрајке уклонити. По кори равномерно распоредити крупно изрендану и оцеђену бундеву. Ако је бундева из замрзивача, она има више сока и тешко се цеди. Зато се на кору додаје шака презли или гриза. Не претеривати са количином бундеве. На исти начин посути кору ситним шећером. На крају је поуљити. Кору уролати, савити у пуж и ставити у подмазан плех или тепсију.

Пита се пече око 45 минута на 200 степени. Наравно, ово није стриктно јер зависи од дебљине пите и самог шпорета. Углавном, пита се не може испећи на брзину. Уколико је пита поуљена више него што треба, оцеди се уље из тепсије пред крај печења и пита врати у рерну још десетак минута.

Кад се испече, питу извадити из плеха, посути шећером, покрити крпом или фолијом и оставити да се охлади. Служи се млака или хладна.

od-bundeve-pita
pita-bundevara
pita-od-bundeve

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пита
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Знањодром

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
kviz znanjodrom

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
4:46 pm, дец 28, 2025
temperature icon -4°C
разбацани облаци
79 %
1025 mb
5 Km/h
Wind Gust: 5 Km/h
Clouds: 40%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
Hourly Forecast
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 78% 1025 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 77% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 76% 1026 mb 0 mm/h
4:00 am
temperature icon
-6°/-6°°C 0 mm 0% 8 Km/h 75% 1026 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 8 Km/h 70% 1025 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 7 Km/h 41% 1023 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
4°/4°°C 0 mm 0% 8 Km/h 28% 1019 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-0°/-0°°C 0 mm 0% 8 Km/h 39% 1018 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.