Куварица

Пита од бундеве

pita-od-bundeve

Пита од бундеве је десерт који се обично спрема у зимски данима. Нарочито је погодан за дане поста.

Бундева или тиква се од давнина гаји у вртовима и њивама, не као главни усев, већ споредни уз ивицу врта или између редова. Бере се с јесени и чува на хладном. Може се и исећи на кришке или изрендати, па оставити у замрзивач. Може се купити на свакој пијаци, а врло често и у радњама у вакумираном паковању. Иако постоји више врста јестивих тикава, наша пита од бундеве је прављена од беле (светло зелена кора).

Припрема

За тесто је потребно 0,5 kg брашна, кашичица соли и 2 dl млаке воде. Замесити тесто, ни тврдо ни меко. Што се дуже меси касније ће се кора лепше и лакше развлачити. Од теста направити круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да одстоји бар пола сата. Затим на побрашњеној подлози развити кору. Неко кору развлачи оклагијом, а неко на руке (видети пита са сиром). Кору развући док не постане танка, прозирна. Окрајке уклонити. По кори равномерно распоредити крупно изрендану и оцеђену бундеву. Ако је бундева из замрзивача, она има више сока и тешко се цеди. Зато се на кору додаје шака презли или гриза. Не претеривати са количином бундеве. На исти начин посути кору ситним шећером. На крају је поуљити. Кору уролати, савити у пуж и ставити у подмазан плех или тепсију.

Пита се пече око 45 минута на 200 степени. Наравно, ово није стриктно јер зависи од дебљине пите и самог шпорета. Углавном, пита се не може испећи на брзину. Уколико је пита поуљена више него што треба, оцеди се уље из тепсије пред крај печења и пита врати у рерну још десетак минута.

Кад се испече, питу извадити из плеха, покрити крпом или фолијом и оставити да се охлади. Прохлађену посути ситним шећером. Служи се млака или хладна.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.