Географија, Златопедија

Црни Рзав

Crni-Rzav-Zlatibor

Црни Рзав је река која тече већим делом територије Златибора, кроз насеља Водице и Рибница. Извире у насељу Царево Поље у селу Драглица на 1440 m надморске висине. Код Вардишта у Босни и Херцеговини састаје се са Белим Рзавом градећи Рзав који се даље улива у Дрину. Слив три Рзава дуг је око 75 km и припада црноморском сливу.

У Црни Рзав се уливају Рибница, Обудојевица, Бела Река, Бјелуша, Јабланица. Епитет црни, добио је због тамне боје серпетинских стена које граде њено корито. С обзиром да Златибор има велики број сунчаних сати, око 2.000 годишње, лети температура воде може достићи и 28°С.

Црни Рзав је типична планинска река, са изузетно бистром и чистом водом. Током кишних периода количина воде у њему може енормно да порасте па се претвара у бујичну реку. У доњем долу тока, гради изуетно лепе и тешко приступачне кањоне.

На реци је изграђено акумулационо Рибничко језеро из кога се водом снабдевају насељена места Златибор и Чајетина. Сва три Рзава су природно место мреста младице. Поред ње, река је станиште смеђе пастрмке, плотице, скобаља, клена, кркуше.

По легендама, Цар Душан је при повратку из Дубровника свратио у Драглицу где му је приређен дочек и велика гозба, а у знак сећања на овај догађај је и Царево поље добило своје име.

One thought on “Црни Рзав

  1. Nije tačno,Rzav izvire sasvim kontra od Carevog polja izvire ispod brda Lisičine,a taj potok iz mesta Poljice je Zajmov potok i desna pritoka Rzava,A Mali Rzav izvire u Carevon Polju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.