Куварица

Карађорђева шницла

karađorđeve-šnicle

Карађорђева шницла је један од специјалитета домаће кухиње. Рецепт је саставио чувени кувар Милован Мића Стојановић још давне 1956. године.

Да би се спремила Карађорђева шницла, потребно је месо од бута, било свињско, било говеђе, стари кајмак, јаја, брашно, презле, со и уље или маст.

Месо се исече на шницле и тучком истањи на дебљину око 2 mm. Посолити. Ставити кашику кајмака дужно на један крај шницле, а онда је уролати као палачинку (превити леву и десну ивицу по центиметар ка унутра и увити у ролну). Затим шницлу уваљати у брашно, умућено јаје и презле. Код дуплог поха, шницла се још једном уваља у јаја и презле. У шерпу сипати доста уља и добро га угрејати. Спустити шницлу у уље и ринглу одмах смањити како не би около изгорела. Месо се пржи око двадесетак минута да би се унутра лепо испржило. Кад је готово извадити на убрус који ће вишак масноће упити.

У кућној варијанти Карађорђевa шницлa je доста мањa од онe у ресторану, јер је доста практичније. Кајмак мора бити домаћи и то стари или зрели. Не долазе у обзир замене у виду кајмак-намаза или павлаке.

Карађорђевa шницлa се служi топлa уз тартар сос или лимун. Као прилог, помфрит је добар предлог.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *