Знаменитости

Аљова чесма

Aljova-česma

Аљова чесма налази се на Тргу Светог Саве у Ужицу, у непосредној близини цркве Светог Ђорђа и Ужичке гимназије. Чесму је подигао правобранитељ, адвокат, народни посланик и председник скупштине Србије, Алекса Аљо Поповић. Подигао ју је у спомен свом старијем брату, проти Гаврилу Поповићу.

Аљова чесма је израђена од камена по нацрту инжењера Димитрија Милошевића из Крагујевца. Исклесали су је каменоресци Карло Казанова и Павле Костика. Чесма има облик пирамиде на којој се налази глава лава из чијих отворених уста тече вода. До 1970. то је била изворска вода, коју је заменила градска. На врху пирамиде је крст који је изливен у ваљаоници у селу Карану, а по идеји вајара Бранка Тијанића.

На свакој страни чесме уклесани су натписи. На источној: „УЖИЦЕ 1900 г. под владом АЛЕКСАНДРА I Господара и Краља Србије“. На северној: АЛЕКСА Ђ. ПОПОВИЋ адвокат своме брату. На западној: ГАВРИЛУ Ђ. ПОПОВИЋУ бив. проти ужичком 1823-1881. И на јужној: И УЖИЧАНИМА да се сећају свог доброг проте Гаврила.

Откривање споменика било је 18. јуна 1900. године у 9:30 сати уз присуство тадашњих угледних грађана Ужица. Крст је скинут 1945. да би поново враћен 1992. године.

Гаврило Поповић

Гаврило је рођен 1823. године у селу Погледу код Ариља. Основну школу је завршио у Жиравама (Годовику), а гимназију у Чачку. Настављајући породичну традицију, определио се да буде свештеник и заврши богословију у Београду. Након завршених студија прво је радио као учитељ, да би 1853. постављен за ђакона, затим свештеника у Ужицу, а већ 1855. за протојереја ужичког округа. 1843. Гаврило се оженио, али није имао порода. Алекса се родио 1844. па га је Гаврило гледао као сина, издржавао и школовао.

Прота Гаврило је био представник ужичког краја на Светоандрејској скупштини. Био је посланик Народне скупштине Србије и њен привремени председник.

Поред бављења политиком, Гаврило је дао допринос и у другим областима. 1852. године основао је Ужичко читалиште, а био је и први председник Ужичке књижице и читаонице. 1860. године изабран је за судију Великог духовног суда. Умро је у Ужицу 1881. године.

Извор: Спомен Гаврилу Ђ. Поповићу бивш. проти окр. ужичког 18. јуна 1900 г. 1823-1881, издавач: Штампарија Лазара Ђ. Тришића, 1900 (дигитална Народна библиотека Ужице)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.