Златопедија, Флора

Камилица

kamilica

Камилица (Matricaria chamomilla) је једногодишња зељаста биљка из породице главочика. У народу је позната и као раменак, попадија, милица трава, миланка, царев цвет… Камилица се сматра једном од најлековитијих биљака и готово да нема домаћинства које је не користи. Расте као самоникла биљка поред путева, на ливадама, по обронцима, по пољима, мада се у Војводини узгаја и као култура.

Камилица има танак, разгранат корен. Стабљике су усправне и разгранате, висине од 15 до 50 cm. Листови су двоструко перасто расцепљени, ретки, па стабљика изгледа голо. Цветови су скупљени у цветне цвасти, са жутим средишњим делом и белим, издуженим латицама около. Појединачни су, пријатног мириса и помало горког укуса. Камилица цвета од јуна до септембра.

Поред етеричних уља, биљка садржи полифеноле, флавоноиде, фенолне киселине, холин, фитостероле, сумпор, смолу, восак, масти, органске киселине, калцијум и др.

Камилица се користи за убалжавање гастритиса, надимања, болова и грчева у стомаку, за смирење и против несанице. Употребљава се и код смиривања упале коже и сузокоже, као и инфекција ока, уста и носа. Као инхалатор помаже у ублажавању текоба изазваних алергијама.

Камилица се најчешће користи у виду чаја од цветова. Цветови се беру по сунчаном времену када су раширени. Суше се на промаји 10-12 дана, а чувају у прозрачним платненим врећама како би цвет дисао.

Приликом кувања чаја од камилице, супену кашику цветова прелити са два децилитра вреле воде и поклопити. На тај начин ће се сачувати етерична уља која су јако корисна. Нако 5-6 минута чај процедити. Пије се 3-4 пута на дан без могућности претеривања.

За опуштање тела препоручује се купка од камилице која делује као седатив. Од 200 грама цветова скувати два литра чаја и сипати у каду напуњену топлом водом. Купка траје 20 минута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *