Хумор

Ужице добија споменик цистерни

kula stari grad

– На иницијативу грађана, Ужице би ускоро могло да постане први град у Србији који ће добити споменик цистерни. Иницијатори ове идеје сматрају да је, управо, цистерна идеално решење за нови симбол града који, на најбољи начин, одсликава напредак остварен претходних година.
– Цистерна је у наше животе ушла тихо, готово неприметно и временом постала незаобилазни део живота Ужичана – прича Милутин Јовановић један од покретача иницијативе. – Погледајте само шта смо све постигли захваљујући њој! Успевамо да се умијемо, оперемо зубе, обријемо и, пре свега, напијемо воде кад ожеднимо. У најтежим данима она је била увек уз нас, снадбевала нас водом и по киши, снегу, на врућини и мразу.  Цистерна је дефинитивно постала симбол по коме је наш град постао препознатљив и изградња споменика је скроман гест којим желимо да јој се одужимо за заслуге којима је живот Ужичана учинила бољим и квалитетнијим – објаснио је он.
Овај споменик би требало да се нађе на градском тргу и тако улепша његов амбијент. Ужичани листом подржавају овај предлог и очекују да га градска власт прихвати без одлагања. Градоначелник Ужица Тихомир Петковић каже да ће његов кабинет, по хитном поступку размотрити иницијативу и дати своје мишљење о њој.
– Потпуно разумем грађане и њихову жељу да цистерна добије почаст какву заслужује. Морам напоменути да бивша власт сноси највећу одговорност што то раније није учињено. Ово је мој трећи мандат на месту градоначелника и још увек не могу да се начудим колико ствари су моји претходници пропустили да ураде како би наши грађани живели боље. Постоје процедуре које морамо испоштовати приликом доношења коначне одлуке, а, у своје име, могу рећи да ћу подржати идеју и борити се да изградња почне што пре. Једина препрека може бити, евентуално, пуцање неке цеви што би могло да нас остави без воде неопходне за грађевинске радове, поручио је градоначелник.

Споменик цистерни би требало да се нађе на централном градском тргу и тако улепша његов амбијент. Грађани су, саминицијативно, већ израдили идејно решење, а по њиховом предлогу на споменику ће бити исписан текст: „Цистерна нас је одржала, њојзи хвала!“

Бојан Савић

Текст објављен у Ужичкој недељи 2016. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *