Гљиве, Златопедија

Млечница

mlečnica

Млечница, љутица, папрењача (Lactarius piperatus) је печурка из реда зека (Russulaceae). На Златибору се јавља почетком јуна, најчешће у буковим, али се може пронаћи и у мешовитим шумама. Ако су услови погодни, рађа врло обилно, у великим скупинама, па је могуће прикупити је у знатним количинама.

Клобук је беле боје, код старијих примерака нешто тамнији, меснат, код младих гљива округао, касније удубљен у средини. Листићи су бели, густи временом добијају бледожућкасту боју. Дршка је такође бела, пуна. Месо печурке је горког и прилично љутог укуса, на оштећењима лучи бели млечни сок.

Млечница спада у јестиве гљиве, мада је, због љутог укуса доста људи избегава. За друге је баш такав укус чини примамљивом и омиљеном. Пре употребе неопходна је термичка обрада. Може се пржити, пећи на плотни или роштиљу или користити као додатак јелима.

Могућа је замена са другим врстама млечница као што су Кравље виме (L. Velllereus) или тополова млечница (L. Contorversus). Кравље виме је доста крупнија гљива, јавља се крајем лета, почетком јесени, горког је укуса, а њени листићи су доста ређи него код љуте млечнице. Тополова млечница се најлакше препознаје по ружичастим листићима.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *