Знаменитости

Манастир Рујан

Манастир Рујан се налази у селу Врутци, у непосредној близини истоименог језера и припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Манастирска црква посвећена је светом Великомученику Георгију. Удаљен је неких двадесетак километара од туристичког центра Златибора, а најкраћи пут до њега води преко села Трикова.

Манастир Рујан је грађен у периоду између 2004 – 2006. године, а освештан је 5. маја 2007. године од када у њему почиње манастирски живот. Архитектонски, црква светог Великомученика Георгија припада форми базилике по чему је јединствена у Жичкој епархији.

Ради се о обновљеном манастиру из 15 века који је постојао недалеко од садашњег, а који је уништен током турске владавине. Остаци првобитног манастира су коначно потопљени изградњом акумулационог језера Врутци.

Манастир Рујан је имао важну историјску улогу и био је значајан духовни и просветни центар око ког се окупљало српско становништво у доба Османлија. У њему је, у првој половини 16. века радила једна од првих штампарија у Србији. У њој је настао један од најзначајнијих споменика српске средњовековне писмености: Рујанско четворојеванђеље, прва штампана књига на територији Србије. Књигу је штампао монах Теодосије највероватније1537. године. Једини комплетно сачувани примерак данас се чува у Прагу, у Шафариковој библиотеци.

У порти манастира налази се споменик монаху Теодосију, а у њој је, по сопстеној жељи, сахрањен епископ жички Хризостом Столић (1939-2012) који је и покренуо обнову манастира.

Манастир је мушки. Увек је отворен као и просторија у којој се пале свеће. Литургија недељом и празницима почиње у 08.00 сати.

2 thoughts on “Манастир Рујан

  1. Манастир НИЈЕ „Рујан“, него Рујно!!! Име је добио по називу краја коме је изграђен у 15.веку! Рујан је неправилан назив који асоцира на сасвим други извор!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *