Златопедија, Знаменитости

Црква Светог пророка Илије у Мачкату

Crkva u Mačkatu

Црква Светог пророка Илије налази се у Мачкату и припада Епархији жичкој Српке православне цркве. Удаљена је 10 километара од туристичког центра Златибора, отприлике на пола пута ка Ужицу.

Црква је саграђена 1859. године. У том периоду је и осликана, али је оригинални фрескопис већим делом уништен, а касније је прекривен малтером. У почетку, црквено звоно је стајало на једној крушци, а звоник је касније дограђен.

Црква Светог пророка Илије у Мачкату је једнобродна са полукружном апсидом. Иконостас у њој потиче из 19. века, рађен је на дрвету и делимично на платну. Од драгоцености из тог периода, у њој се чувају плаштаница и крст кујунџијске израде. У порти цркве налазе се трпезарија и звоник. На западној страни, лево и десно од врата, налазе се две фреске рађене на свежем малтеру, рад Данице Јевтић Шишовић. На фрескама су приказани свети Илија и Богородица са Исусом.

Током свог постојања, оштећивана је више пута, да би 1995. године била потпуно обновљена. Почетком 20. века, појавила су се прва оштећења, највероватније због слегања терена. 1917. године, аустроугарска војска је минирала звоник при чему су оштећени зидови цркве. Обновљена је 1935. године, захваљујући залагању владике Николаја Велимировића, а у обнови су учествовали становници из околних села.

Велика оштећења је претрпела и током Другог светског рата. Пропадање је настављено током наредне три деценије. 1974. године у њу, за пароха, долази Радојица Васиљевић. Он 1977. почиње прикупљање средстава и успева да делимично замени кровну конструкију и тако цркву заштити од даљег руинирања. 1995. године, кров је потпуно промењен, црква је споља обложена офарбаним малтером који зидове штити од временских непогода.

Препорука за читање: Дворац у Мачкату

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *