Знаменитости

Основна школа „Димитрије Туцовић“ у Чајетини

Osnovna škola Dimitrije Tucović u Čajetini

Основна школа у Чајетини основана је још крајем 19. века. Наиме, тадашњи преседник општине Петар С. Мићић и одборници су 27.02.1886. године упутили захтев Министарству просвете за изградњу основне школе у Чајетини са прва четири разреда, јер су ученици школу похађали у Мачкату.

Одобрење су добили након само два и по месеца. Изградњу школе је финансирала сама општина, чији је буџет у том периоду био потрошен на изградњу нове суднице. Из тог разлога 01.09.1986. у згради суднице се отвара привремена основна школа.

Прва школа у Чајетини је имала 45 ђака у сва четири разреда. Први учитељ је био Мијаило С. Јанковић, практикант Општинског суда у Ћуприји. На овој функцији је био до 08.08.1887. када се вратио суду, јер је завршио само један разред учитељске школе у Нишу и није положио учитељски испит.

Изградња нове школе планирана је кроз две године. Међутим, финансијска ситуација је радове одлагала све до 1910. године. Тек тада Чајетина добија школску зграду са три учионице, канцеларијом за учитеље, просторијом за послуживањем и станом за учитеља. У њој данас је смештена Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“.

Током Другог светског рата школа је била остећена и имала прекиде у свом раду. У пролеће 1948. године школа добија нову зграду у којој је уз основно четворогодишње образовање отворена и нижа гимназија. Од школске 1953/54. године ова два образовања су обједињена и школа постаје осморазредна. 1956. Школа је носила име „Саво Јовановић Сирогојно“, да би 1974. оно промењено у „Димитрије Туцовић“.

Основна школа „Димитрије Туцовић“ у Чајетини се и дан данас налази у овој згради. Матична је школа за школе на Златибору и у Јабланици. Као свој дан слави 13. мај, датум када је рођен Димитрије Туцовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *