• Latest
  • Trending
  • All
Дрењак

Дрен

25. октобар 2022.

Културни репертоар

27. октобар 2025.
zlatibor-znanjodrom

Знањодром

23. октобар 2025.

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

27. октобар 2025.
musvete

Мушвете

21. октобар 2025.

„Ракијада“ у Шљивовици

21. октобар 2025.

Културни репертоар

20. октобар 2025.
marija-vulovic-betel

Зашто сам га волела више него друге

18. октобар 2025.
знањодром

Знањодром

16. октобар 2025.

Пузава петопрста

15. октобар 2025.

Културни репертоар

15. октобар 2025.
kornhol-turnir

Никола Милутиновић други на корнхол турниру у Београду

13. октобар 2025.

Знањодром

9. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, октобар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Дрен

by Око Златибора
25. октобар 2022.
in Златопедија, Флора
0
Дрењак
Share on FacebookShare on Twitter

Дрен (Cornus mas) је листопадна биљка из породице дренова. Расте као грм густе крошње, углавном на сувим и сунчаним ободима храстових шума.

Дрен има добро развијен корен. Стабло је разгранато. Кора стабла је сива и испуцала, док је на младим гранамa глатка. Листови се развијају из пупољака који су ситни и са љуспицама. Сами листови су јајасти, на кратким дршкама, дуги 4-10 cm. На врху су зашиљени, са доње стране обрасли белим длачицама. Цветови су жути, правилни, скупљени у штитасте цвасти. Биљка цвета од фебруара до априла. Плод је овалног облика и црвен. Назива се дрењак. Дуг је око 1 cm и садржи једну већу, дугуљасту коштицу. Плод је зрео када добије тамно црвену боју и извесну слаткоћу, мада и даље задржава дозу опорог укуса. Бере се почетком јесени.

Дрен је лековита биљка. Садржи велику количину витамина Ц, чак већу од поморанџе што оправдава народну изреку „Здрав к’о дрен“. Поред тога садржи и шећер, органске киселине, пектин и танин. Користи се за ублажавање болести грла, бубрега, анемије, дијреје, грознице, за зарастање рана, у лечењу хемороида, повишеног шећера, за избацивање вишка воде, стицање и јачање имунитета.

Дрењак се једе свеж, смрзнут или осушен. Од њега се прави сок, чај, џем, компот. Чајеви се кувају и од коре, листа и цвета дрена.

ShareTweet
Previous Post

Млевени парадајз

Next Post

Знањодром

Related Posts

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

by Око Златибора
27. октобар 2025.
0

Црква Свете великомученице Недеље налази се у центру Трипкове, делу села који се зове Жигале и припада Епархији жичкој Српске...

musvete

Мушвете

by Око Златибора
21. октобар 2025.
0

Село Мушвете налази се у општини Чајетина, на североисточним падинама Златибора.Удаљено је око 10 km од Чајетине и приближно 15...

Пузава петопрста

by Око Златибора
15. октобар 2025.
0

Пузава петопрста (Potentilla reptans) је вишегодишња зељаста биљка из породице ружа. Позната је и под називима само, петопрста и петопрста...

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Next Post

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.