Географија, Златопедија

Гостиље

Gostilje

Гостиље је златиборско село које припада општини Чајетина. Налази се на југоисточним обронцима Златибора, на 867 метара наморске висине и удаљено је око 25 километара од туристичког центра.

То је типично планинско село, сачињено од више заселака који најчешће носе имена по презименима најбројније фамилије у њима. Гостиље је настало крајем 17. века, а по једном предању своје име је добило по гостољубивости фамилије Туцовић која је, на конак, примала путнике из Ужица ка Херцеговини. Исти Туцовићи су једна од најстаријих породица, досељена из Херцеговине половином 17. века, након што се „дуго времена потуцала“ које куда. Уз Туцовиће прводосељени су и фамилије Радуловић и Митровић.

Гостиље лежи између врхова Чиготе и Борковца. У њему се предели обрасли шумом смењују са планинским ливадама и пашњацима. Река Катушница је богата рибом, а шуме различитим врстама дивљачи.

Данас Гостиље има око 250 становника. Мештани се углавном баве пољопривредом, узгајањем стоке, прерадом млека и меса, узгајањем воћа… Сеоски туризам је добро развијен, па је могуће изнајмити смештај у неком од домаћинстава.

Гостиље привлачи велику пажњу туриста због својих природних лепота. У њему се налазе Гостиљски водопади на речици Врело, река Катушница, у засеоку Раковица су изузетно вредни спелеолошки објекти: Раковичка пећина и Раковичка јамина. У центру села постоји базен, уређени спортски терени и ресторан који увек нуди свежу поточну пастрмку из сопственог рибњака.

У Гостиљу се налази родна кућа Димитрија Туцовића. То је планинска брвнара из 1855. године, реновирана и стављена под заштиту државе. Село има и Дом културе и библиотеку.

Сваке године на Илиндан, 02. августа, у центру села се одржава спортска манифестација „Илиндански спортски сусрети“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *