• Latest
  • Trending
  • All
Посна сарма

Посна сарма

25. март 2025.
Знањодром

Знањодром

29. мај 2025.
ćaci-štrajk-glađu

„Ћацији“ најављују штрајк глађу у три смене

28. мај 2025.
Недеља ужичког позоришта

Недеља ужичког позоришта

26. мај 2025.
Култура: Премијера филма „Изван времена“

Култура: Премијера филма „Изван времена“

26. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

22. мај 2025.
Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

Четврти Bazzum џез фестивал у Ужицу

22. мај 2025.
tri-dana-humanosti-cajetina

Три дана хуманости у Чајетини: Хуманитарни турнири за кориснике Црвеног крста

22. мај 2025.
petar-bozovic-u-uzicu

Петар Божовић у Ужицу са монодрамом инспирисаном поезијом Матије Бећковића

22. мај 2025.
VIII Фестивал пољског цвећа

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
субота, мај 31, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Посна сарма

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Посна сарма
Share on FacebookShare on Twitter

Поред пршуте, сира, кајмака, печења, посна јела у нашем крају и нису на неком гласу. Посна храна се искључиво везује за верске празнике, а домаћице углавном спремају устаљена јела (посна сарма, пребранац, посни подварак). Међутим, ако само мало изменимо називе ових јела, укућани ће сматрати да сте нешто ново унели у кухињу и обогатили породични јеловник. Тако да, данас уместо посне сарме можемо спремати сарму са туњевином у листу киселог купуса.

За припрему посне сарме потребно је: мања главица киселог купуса, половина празилука, већа шаргарепа, две веће кафене шоље пиринча, једна конзерва туњевине у комадићима, со, додатак јелу, млевена паприка, бибер, босиљак, першун, уље.

Припрема

Празилук очистити и исећи на танке колутиће. Ставити у шерпу да се пропржи. Након пар минута додати ситно исецкану шаргарепу. Шаргарепа се може и изрендати. Доливати по мало млаке воде да се поврће лепо издинста. Пиринач опрати, додати у шерпу и наставити са динстањем. Како пиринач брзо упија воду, она се мора чешће доливати. Када пиринач омекша, додати претходно оцеђену туњевину. Препорука је да користите комадиће , јер имају јачи укус од туњевине у комаду. У то додати зачине: пола кашичице соли, кашичицу додатка јелима, босиљак и першун по два прстохвата и бибера на врх кашичице. Све добро измешати. Скинути са ватре кад сва вода уври.

По дну шерпе у којој ће се посна сарма кувати ставити лиске киселог купуса. Савијати сарме и ређати их збијајући их једну уз другу, како се приликом кувања не би распале. Сарме налити водом и уљем које је остало из конзерве. Преко сарми ставити тацну или мањи тањир и кувати. На почетку се може појачати рингле док сарма не прокува а онда смањити и крчкати је сат и по до два.

Сарма се дуго припрема, али је захвална јер се може више пута подгревати, а ви имате ручак бар два-три дана.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.