• Latest
  • Trending
  • All

Посна сарма

25. март 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 12, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Посна сарма

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Поред пршуте, сира, кајмака, печења, посна јела у нашем крају и нису на неком гласу. Посна храна се искључиво везује за верске празнике, а домаћице углавном спремају устаљена јела (посна сарма, пребранац, посни подварак). Међутим, ако само мало изменимо називе ових јела, укућани ће сматрати да сте нешто ново унели у кухињу и обогатили породични јеловник. Тако да, данас уместо посне сарме можемо спремати сарму са туњевином у листу киселог купуса.

За припрему посне сарме потребно је: мања главица киселог купуса, половина празилука, већа шаргарепа, две веће кафене шоље пиринча, једна конзерва туњевине у комадићима, со, додатак јелу, млевена паприка, бибер, босиљак, першун, уље.

Припрема

Празилук очистити и исећи на танке колутиће. Ставити у шерпу да се пропржи. Након пар минута додати ситно исецкану шаргарепу. Шаргарепа се може и изрендати. Доливати по мало млаке воде да се поврће лепо издинста. Пиринач опрати, додати у шерпу и наставити са динстањем. Како пиринач брзо упија воду, она се мора чешће доливати. Када пиринач омекша, додати претходно оцеђену туњевину. Препорука је да користите комадиће , јер имају јачи укус од туњевине у комаду. У то додати зачине: пола кашичице соли, кашичицу додатка јелима, босиљак и першун по два прстохвата и бибера на врх кашичице. Све добро измешати. Скинути са ватре кад сва вода уври.

По дну шерпе у којој ће се посна сарма кувати ставити лиске киселог купуса. Савијати сарме и ређати их збијајући их једну уз другу, како се приликом кувања не би распале. Сарме налити водом и уљем које је остало из конзерве. Преко сарми ставити тацну или мањи тањир и кувати. На почетку се може појачати рингле док сарма не прокува а онда смањити и крчкати је сат и по до два.

Сарма се дуго припрема, али је захвална јер се може више пута подгревати, а ви имате ручак бар два-три дана.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: главно јело
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Брвнара Павловић

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post
Brvnara-Pavlovic

Брвнара Павловић

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.