• Latest
  • Trending
  • All
posna-sarma

Посна сарма

3. јануара 2023.
Трипкова

Знањодром

7. децембра 2023.
Авантура

Знањодром

30. новембра 2023.
Vrutci-jezero

Знањодром

24. новембра 2023.
Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

23. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

17. новембра 2023.
ABA 2 ZLATIBOR

AБА 2 лига на Златибору

13. новембра 2023.
Е, мој Тодоре

Култура: Представа „Е, мој Тодоре!“ слави јубилеј

13. новембра 2023.
znanjodrom

Знањодром

9. новембра 2023.
Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

10. новембра 2023.
znanjodrom44

Знањодром

3. новембра 2023.
Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

2. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

26. октобра 2023.
петак, 8 децембра, 2023
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Посна сарма

by Око Златибора
3. јануара 2023.
in Куварица
0
posna-sarma
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Поред пршуте, сира, кајмака, печења, посна јела у нашем крају и нису на неком гласу. Посна храна се искључиво везује за верске празнике, а домаћице углавном спремају устаљена јела (посна сарма, пребранац, посни подварак). Међутим, ако само мало изменимо називе ових јела, укућани ће сматрати да сте нешто ново унели у кухињу и обогатили породични јеловник. Тако да, данас уместо посне сарме можемо спремати сарму са туњевином у листу киселог купуса.

За припрему посне сарме потребно је: мања главица киселог купуса, половина празилука, већа шаргарепа, две веће кафене шоље пиринча, једна конзерва туњевине у комадићима, со, додатак јелу, млевена паприка, бибер, босиљак, першун, уље.

Припрема

Празилук очистити и исећи на танке колутиће. Ставити у шерпу да се пропржи. Након пар минута додати ситно исецкану шаргарепу. Шаргарепа се може и изрендати. Доливати по мало млаке воде да се поврће лепо издинста. Пиринач опрати, додати у шерпу и наставити са динстањем. Како пиринач брзо упија воду, она се мора чешће доливати. Када пиринач омекша, додати претходно оцеђену туњевину. Препорука је да користите комадиће , јер имају јачи укус од туњевине у комаду. У то додати зачине: пола кашичице соли, кашичицу додатка јелима, босиљак и першун по два прстохвата и бибера на врх кашичице. Све добро измешати. Скинути са ватре кад сва вода уври.

По дну шерпе у којој ће се посна сарма кувати ставити лиске киселог купуса. Савијати сарме и ређати их збијајући их једну уз другу, како се приликом кувања не би распале. Сарме налити водом и уљем које је остало из конзерве. Преко сарми ставити тацну или мањи тањир и кувати. На почетку се може појачати рингле док сарма не прокува а онда смањити и крчкати је сат и по до два.

Сарма се дуго припрема, али је захвална јер се може више пута подгревати, а ви имате ручак бар два-три дана.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

ShareTweetPin
Око Златибора

Око Златибора

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
Трипкова

Знањодром

by Око Златибора
7. децембра 2023.
0

Авантура

Знањодром

by Око Златибора
30. новембра 2023.
2

Vrutci-jezero

Знањодром

by Око Златибора
24. новембра 2023.
0

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

by Око Златибора
23. новембра 2023.
0

У недељи пред нама на репертоару културних установа су позоришне представе и филмови. Културни центар Чајетина - понедељак, 20.11.2023. у...

Категорије

  • Важни телефони
  • Политика приватности

Copyright © 2017 JNews.

No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In