Вести

Изложба „Добростиви и часни путеви господњи“

21. фебруара 2023. у галерији Културног центра на Златибору отворена је изложба под називом Добростиви и часни путеви господњи.

Аутори, историчар Снежана Ђенић и академски сликар Радомир Верговић, свако из свог угла, представили су знамените Златиборце који су својим радом допринели развоју нашег краја. Изложба приказује дванаест личности из периода 19. и 20. века, различитих нивоа образовања и занимања, од сељака до инжењера и генерала.

Међу најзначаније Златибораце тог доба уврштени су: Јован Мићић, Мијаило Јевремовић, Крста Смиљанић, Димитрије Туцовић, Радосав Симић, Секула Кнежевић Ћалдовић, Миладин Пећинар, Љубиша Ђенић и четири жене о којима се мало зна, чак и међу мештанима златиборског краја.

Аутори су нам приказали живот и дело Софије Мићић у чијој кафани је са радом почела Златиборска читаоница, попадије Катарине Никић Смиљанић, добротворке Круне Никић Смиљанић и Милице Марковић Станојевић (прве факултетски образоване жене из наше општине) које су оставиле печат у развоју културе, али и родиле и одгајиле угледне Златиборце.

Представљајући ове значајне личности, кроз фотографије и приче о њиховим животима, аутори нам приказују историју златиборског краја описујући друштвене и политичке прилике на прелазу између два века.

Изложба Добростиви и часни путеви господњи је отворена до 08. марта 2023.

Крста Смиљанић

Димитрије Туцовић

Јован Мићић

Миладин Пећинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *