Куварица

Лаура штангле

Laura štangle

Лаура штангле су колач који се брзо и једноставно припрема и не захтева никакве посебне састојке. Називају се још и жуте штангле.

За припрему лаура штангле потребно је: један маргарин, 200 gr или десет кашика шећера, 1 кесица ванилин шећера, 100 gr меког брашна, 200 gr млевених ораха или лешника, 5 јаја и 250 gr шећера у праху.

За припрему корице прво умутити маргарин. Ми га мутимо миксером, жицама за мешање теста. У умућен маргарин постепено додавати шећер и ванилин шећер и мутити док се не истопи. Затим додати брашно и мутити док смеса не постане компактна. У другој чинији умутити шам од пет беленаца. Тако умућена беланца додати у смесу са маргарином и добро измешати варјачом да се све добро сједини. Плех димензија око 20х30 обложити пек папиром. Смесу равномерно распоредити у плех и пећи на 180 степени око пола сата. Током печења, корица неће много нарасти али ће добити златкасту боју. Након печења, скинути пек папир, вратити кору у плех и оставити је да се прохлади.

За то време спремати фил. У чинији умутити пет жуманаца са прах шећером. Да би се шећер истопио није потребно непрестано мућење, већ се маса може оставити да мало одстоји.

Кад је кора готово хладна прелити је филом од жуманаца и шећера и оставити да се осуши. Најбоље је да преноћи на хладном месту.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *